Jak i czym lakierowaą rzeąšłbiony korpus?
Moderator: poco
Jak i czym lakierowaę rzeęšłbiony korpus?
Jestem w trakcie budowy kolejnej gitary elektrycznej, superstrat, jest o tyle niecodzienna że będzie miała rzeęšłbiony korpus, coś w tym stylu http://www.carverdoug.com/images/frbrd.102.jpg
Mam tylko dylemat, ponieważ korpus nie będzie naturalnego koloru, lakier musi byę kryjęcy, bo trochę pokleiłem korpus i na surowo nie wyględa atrakcyjnie. Planuje czarny z paroma zdobieniami, podkład->kolor->malowidło->bezbarwny. Wszystko n-warstw. I tu pojawia się moje pytanie do was. Czy lakier nie zaleje rzeęšłbieł? Tzn, tych najdrobniejszych. Jakiego lakieru użyę aby rzeęšłbienia się nie zaokręgliły po większym zalaniu drobnych rowków? Czy należy zabraę się też inaczej za lakierowanie takiego korpusu?
Mam tylko dylemat, ponieważ korpus nie będzie naturalnego koloru, lakier musi byę kryjęcy, bo trochę pokleiłem korpus i na surowo nie wyględa atrakcyjnie. Planuje czarny z paroma zdobieniami, podkład->kolor->malowidło->bezbarwny. Wszystko n-warstw. I tu pojawia się moje pytanie do was. Czy lakier nie zaleje rzeęšłbieł? Tzn, tych najdrobniejszych. Jakiego lakieru użyę aby rzeęšłbienia się nie zaokręgliły po większym zalaniu drobnych rowków? Czy należy zabraę się też inaczej za lakierowanie takiego korpusu?
Myłlę, że pomyliłeł kolejnołę rozpoczynajęc przygodę z forum. Kindersztuba obowięzuje wszystkich bez wyjętku. Zatem, może powiesz nam coś o sobie w stosownym dziale, no i trochę poczytaj n/t lakierowania drewna w ogóle i szczególe, a wtedy może i pytaę nie będzie trzeba? Zawsze przechodzimy od ogółu do szczegółu , tak w pracy jak i w życiu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Przygodę z forum tak, ale przygodę z lutnictwem i z tematem o jaki pytam - nie. Więc nie oceniaj mnie po stażu na forum. Nadal kontynuuje zapytaniepoco pisze:Myłlę, że pomyliłeł kolejnołę rozpoczynajęc przygodę z forum. Kindersztuba obowięzuje wszystkich bez wyjętku. Zatem, może powiesz nam coś o sobie w stosownym dziale, no i trochę poczytaj n/t lakierowania drewna w ogóle i szczególe, a wtedy może i pytaę nie będzie trzeba? Zawsze przechodzimy od ogółu do szczegółu , tak w pracy jak i w życiu. Pozdrawiam, Ryszard
coś w stylu wejłcie smoka:D
Odniosą się do sposobu pokrycia rzeęšłb na gitarze, którę kiedyś widziałem, nie była pokryta jakimł super błyszczęcym lakierem wypolerowanym na fest, a więc: wykończenie lekko matowe, nie widaę jakiejł grubej powłoki lakieru czy czegoś,
np. lutnik Jeffrey Jones(wspominany przez Zenka w którymł temacie) na swoich gitarach stosuje Danish oil i tru oil
http://divine-jones.com/nocturne.html
Podkrełlaję one estetykę wykonania rzeęšłby, gładkołę i odzwierciedlenie czegokolwiek.
Pozdrawiam
Mógłbył sie także udaę do jakiegoł kołcioła czy kaplicy, czasem można znaleźć niezłe Dzieła wykonane dłutem lecz nie pomalowane na szybko farbę olejnę:D przypatrze sie i może rozpoznaj czym są pokryte takie rzeęšłby
Odniosą się do sposobu pokrycia rzeęšłb na gitarze, którę kiedyś widziałem, nie była pokryta jakimł super błyszczęcym lakierem wypolerowanym na fest, a więc: wykończenie lekko matowe, nie widaę jakiejł grubej powłoki lakieru czy czegoś,
np. lutnik Jeffrey Jones(wspominany przez Zenka w którymł temacie) na swoich gitarach stosuje Danish oil i tru oil
http://divine-jones.com/nocturne.html
Podkrełlaję one estetykę wykonania rzeęšłby, gładkołę i odzwierciedlenie czegokolwiek.
Pozdrawiam
Mógłbył sie także udaę do jakiegoł kołcioła czy kaplicy, czasem można znaleźć niezłe Dzieła wykonane dłutem lecz nie pomalowane na szybko farbę olejnę:D przypatrze sie i może rozpoznaj czym są pokryte takie rzeęšłby
Metoda wykołczenia jest uzależniona od tego, jaki ma byę efekt kołcowy przy uwzględnieniu stanu powierzchni obiekty. Rozumiem, że kolega jeszcze nie popełnił tego reliefu, więc poniekęd rozmowa jest jak łowienie ryb przed niewodem.
Moja uwaga o czytaniu postów n/t lakierowania-wykałczania powierzchni więzała się z zapoznaniem się ze wszelkimi aspektami z tym zwięzanymi dostępnymi tu i teraz, a z tego będzie wynikaę jako wypadkowa spodziewany efekt kołcowy.
Wykorzystanie widocznych niedoskonałołci połęczenia drewna powięzanych z jego naturalnym rysunkiem, wadami itp może zostaę wykorzystane na etapie projektowania formy i kształtu, wielkołci detali. To skutkowaę będzie wybraniem stosownej metody zabezpieczenia drewna i uwydatnienia walorów dekoracji.
Stęd wnioskowanie i podpowiadanie co by było gdyby jest działaniem w moim odczuciu zbyt wyprzedzajęcym i może byę błędne.
Poczekajmy na zdjęcia gotowego obiektu.
Pozdrawiam, Ryszard
Moja uwaga o czytaniu postów n/t lakierowania-wykałczania powierzchni więzała się z zapoznaniem się ze wszelkimi aspektami z tym zwięzanymi dostępnymi tu i teraz, a z tego będzie wynikaę jako wypadkowa spodziewany efekt kołcowy.
Wykorzystanie widocznych niedoskonałołci połęczenia drewna powięzanych z jego naturalnym rysunkiem, wadami itp może zostaę wykorzystane na etapie projektowania formy i kształtu, wielkołci detali. To skutkowaę będzie wybraniem stosownej metody zabezpieczenia drewna i uwydatnienia walorów dekoracji.
Stęd wnioskowanie i podpowiadanie co by było gdyby jest działaniem w moim odczuciu zbyt wyprzedzajęcym i może byę błędne.
Poczekajmy na zdjęcia gotowego obiektu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dzięki za tak duże zainteresowanie
. Rzeęšłbienie potrwa trochę i nie wiem kiedy moje zlecenie będzie zrealizowane (dla jasnołci, nie ja rzeęšłbie). Wielkołę detali i rowków jest zaplanowana podobnie jak na orle do którego link dałem wyżej. Myłlałem oczywiłcie o poliuretanie i o niewielkiej ilołci warstw. Problemem jest dla mnie fakt że chcę żeby był kryjęcy żeby ukryę parę klejeł korpusu i aby nie była wogóle widoczna faktura drewna. Poliuretan, ale jaki konkretnie? Też taki na który można nałożyę tusz (ale wymagania
. Na lakierze nie znam się ani trochę

- palisander
Ja to widzę pod politurę szelakowę. Koniecznie kolor rubin. Dołę rzadka na wstępie więc o stężeniu jakieł 5 procent. Bardzo miękki pędzel. Polecam sklepy dla plastyków. Każda warstwa po wstępnym wyschnięciu przetarta watę stalowę 0000 . Zrobię się wtedy się wówczas delikatne cienie na rzeęšłbie. W zagłębieniach będzie ciemniejsze, a na wypukłołciach minimalnie jałniejsze. Powinno super wyględaę. Potem polerka krężkiem z naturalnej wełny owczej, potem z sierłci kozy i powinno byę bardzo fajnie.
podstawa to dokĹadnoĹÄ