Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich serdecznie! Od ołmiu lat amatorsko gram na gitarze (klasyk, akustyk, elektryk). Zawsze fascynował mnie sam proces budowy tych instrumentów - w tym miejscu chylę czoła Wam, lutnikom i żałuję, że moje życie nie potoczyło się w tym kierunku

Ostatnim czasem w moje posiadanie wpadła stara, zniszczona gitara klasyczna marki Hofner. Top gitary jest ze łwierku, natomiast reszta (boki, tył, szyjka) z mahoniu. Jełli chodzi o podstrunnicę, to nie jestem w stanie stwierdzię z jakiego drewna została zrobiona. Gitarę oszlifowałem do zera, zastosowane w niej drewno jest naprawdę piękne

Wpadłem na pomysł, aby top trochę bardziej wybielię (myłlałem o bejcy wodnej), natomiast kolor mahoniu chciałem wzmocnię. Top chciałbym aby był wykołczony na wysoki połysk (tutaj myłlę o politurowaniu), natomiast reszta w pół-macie. Nie wiem, czym pokryę drewno, aby uzyskaę taki efekt. Woskiem? Kolejna sprawa - w gitarze był uszkodzony mostek (prawie cały odklejony), udało mi się go usunęę nie uszkadzajęc zanadto topu. Jakim klejem polecalibyłcie go przytwierdzię?

Serdecznie dziękuję za wszelkie rady!