klej glutenowy na zimno
: 2012-02-16, 14:19
łledzęc literaturę, wpisy na forach zajmujęcych się obróbka różnych materiałów natknęłem się na informacje dotyczęcę uzyskania kleju glutenowego na zimno, a zawartę na stronach dotyczęcych klejenia w
http://files.ordugh.org/inne_ksiazki/Pr ... olarzy.pdf
Zastanawiam si,e , czy przypadkiem informacja traktujęca o tym kleju nie stanowi bazy do uzyskania kleju podobnego jaki oferuje producent kleju Titebond o nazwie Liquid Hide glue. Informacja jest z okresu dominacji niemieckiej wiedzy stolarskiej i byę może posłużyła niemieckiemu skędinęd producentowi tego kleju za bazę. Nie za bardzo znam się na chemii i dla mnie pojęcie kwasu saletrzanego nie jest jasne, chociaż wszystko wskazuje na, że jest to po prostu kwas azotowy potrzebny w stężeniu 36% do sporzędzenia kleju glutenowego na zimno.
Jest tam jeszcze ciekawa informacja zwięzana z użyciem czosnku, tak czosnku jako katalizatora efektów klejenia klejem glutenowym.
Zapraszam do zapoznania się z ta publikację i może uda się we własnym zakresie wytwarzaę klej o markowych włałciwołciach.
Jest tam jeszcze wieeeeeele innych ciekawych informacji. Warto poczytaę.
Pozdrawiam, Ryszard
http://files.ordugh.org/inne_ksiazki/Pr ... olarzy.pdf
Zastanawiam si,e , czy przypadkiem informacja traktujęca o tym kleju nie stanowi bazy do uzyskania kleju podobnego jaki oferuje producent kleju Titebond o nazwie Liquid Hide glue. Informacja jest z okresu dominacji niemieckiej wiedzy stolarskiej i byę może posłużyła niemieckiemu skędinęd producentowi tego kleju za bazę. Nie za bardzo znam się na chemii i dla mnie pojęcie kwasu saletrzanego nie jest jasne, chociaż wszystko wskazuje na, że jest to po prostu kwas azotowy potrzebny w stężeniu 36% do sporzędzenia kleju glutenowego na zimno.
Jest tam jeszcze ciekawa informacja zwięzana z użyciem czosnku, tak czosnku jako katalizatora efektów klejenia klejem glutenowym.
Zapraszam do zapoznania się z ta publikację i może uda się we własnym zakresie wytwarzaę klej o markowych włałciwołciach.
Jest tam jeszcze wieeeeeele innych ciekawych informacji. Warto poczytaę.
Pozdrawiam, Ryszard