Budowa - elektryk, superstrat

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

łwięta, wolne.. czas podłubaę.

Dzisiaj zajęłem się podstrunnicę i gryfem.

Na tałmówce wycięłem z grubsza gryf. Do tej pory była tylko główka wycięta.

Obrazek

Obrazek

Hebanowa deska na podstrunnicę. Zaznaczone miejsca cięcia. Pierwsze, zgrubne cięcie na tałmówce, ostateczny kształt frezarkę.

Obrazek

Przed frezowaniem usunęłem jak najwięcej materiału. Tym razem strugiem. Można było wałkiem do szlifowania na wiertarce, ale raz, że hałas, dwa - sporo pyłu. Strugiem cicho, i rękę można przypakowaę :)

Obrazek

Obrazek

Gotowe do frezowania. Deska przyklejona do szablonu.

Obrazek

I po strachu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2014-09-17, 08:22 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Molu, kolego. A dlaczego Ty obrabiasz podstrunnicę z boków przed nacięciem progów?
Niby to podobno nie robi różnicy, ale o ileż wygodniej nacinaę równoległę listwę miast stożkowej.
Odpowiedęšłmoże byę przyczynkiem do rozważał różnych opcji oraz okrełlenia wad i zalet stosowanej metody. Tym samym czytajęcy budowniczy mogli by dopasowaę metodę do posiadanych możliwołci i umiejętnołci.
A może się pokusię na nowy, całkowicie połwięcony podstrunnicy temat? ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Hm...

W moim przypadku nie ma znaczenia czy natnę stożkowę czy prostokętnę deskę. Szablon do nacinania slotów ma wyznaczonę oł, do której równam oł podstrunnicy. Nie muszę równaę krawędzi podstrunnicy z krawędzię szablonu czy też łciankami korytka.
Przy cięciu tałmówkę heban się trochę strzępił na krawędziach (pomimo podklejenia tałmę) i bałem się, że przy naciętych slotach może odstrzelię na krawędzi szczeliny. Pewnie na wyrost się martwiłem, ale nic to..

Chętnie podyskutuje w nowym wętku. Ale to póęšłniej, teraz idę dłubaę :)

T.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Heban! +10 do luksusu :-o U Hanglewskich kupowałeł czy jest jakieł inne ęšłródło?
Strug przydaje się również przy wstępnym radiusowaniu podstrunnicy, zwłaszcza gdy mamy tylko klocek na papier łcierny (a nie jakieł jigi do frezarki).

Czekamy niecierpliwie na kolejne raporty z budowy!
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Molu, albo lampa albo podły heban, ja kupuję u henglewskich AAA, i jest idealnie czarny.
To z całym szacunkiem jakał niska klasa, weęšłty kup porzędne drewno. ;-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Odi - struga nie użyje do radiusowania bo będę wklejaę markery przed profilowaniem podstrunnicy. Heban nie od Henglewskich. Kupiony w tonewood.
Popik - lampa rozjałniła deskę. Jest ciemniejsza niż na zdjęciach, ale nie jest czarna cała ( i idealnie czarna też nie jest).

T.
Awatar użytkownika
molu

Tak mi się jeszcze przypomniało w temacie hebanu... przeględajęc sklepy widziałem podstrunnice "premium grade", które nie są idealnie czarne...
Cytat ze strony LMII - Premium grade boards are the very darkest available in this species, though few will be â??jet blackâ??. 1st grade boards will commonly exhibit grey streaks and/or grey mottling. This is the grade we are shipping to high-end guitar manufactures and luthiers.

T.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Załączniki
Macassar ebony (Diospyros Celebica-Celebes Islands).JPG
African ebony (Diospyros crassiflora-west Africa).JPG
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Akurat to zdjecie hebanu Macassar nie jest reprezentatywne. Normalnie jest on jasniejszy z brazowymi pregami.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Widaę ja jednak pracuję na afrykałskim
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Tak z ciekawołci - jakę szerokołę slotu robicie dla progów Sintoms (Jumbo)? W hebanie, po nacięciu piłkę Stewmaca bez młota nie podchodęšł. Z drutem od Stewmaca jest lepiej, ale szału nie ma. Obawiam się, że po wbiciu Sintomsów będzie banan spowodowany rozepchaniem slotów. Sprawdzałem szczelinomierzem - ok 0.61-0.62mm mam slot. Ewentualnie mogę delikatnie spiłowaę rozpórki na trzpieniu...

T.
poco
Moderator

Spokojnie będzie pasowaę. Tutaj jest link na stronę Sintomsa i dobierz numer do progów , a znajdziesz grubołę stopki. W większołci jest to 0,5 mm.
http://sintoms.com/Rus/FretsProduction.htm
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

poco pisze:.
http://sintoms.com/Rus/FretsProduction.htm
Pozdrawiam, Ryszard
Sę trzy możliwołci... albo moja suwmiarka jest do bani, albo Sintoms coś łciemnia, albo mam inne progi niż jest napisane na opakowaniu. Mam 280140, czyli trzpieł powinien mieę 0.5mm. A mnie wychodzi ok 0.65, czyli bardziej by pasowało do REF280140. Upewniłem się, że mierzę wyłęcznie trzpieł, a nie trzpieł z rozpórkę. Lipa... raczej nie ma możliwołci żeby je wcisnęę w sloty bez deformacji podstrunnicy.
Będę się martwił póęšłniej..

Kilka fotek z postępów prac. Nacinanie podstrunnicy.

Obrazek

Tutaj testowałem próg sintomsa (ten kawałek i tak będzie odcięty) - jak pisałem wyżej.. lipa.

Obrazek

Powoli do przodu..
Obrazek

Obrazek

I gotowe

Obrazek

Jeszcze tylko docięcie na jednakowę głębokołę wszystkich slotów. Na piłkę założony ogranicznik głębokołci cięcia, robota już poza korytkiem.

Obrazek

Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2014-09-17, 08:23 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
molu

Przymiarka do markerów (perła).

Obrazek

Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2014-09-17, 08:23 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
poco
Moderator

Nie wiem, czyje są to wzory markerów, ale ja bym ich krawędzie odsunęł bardziej od slotów.
Dlaczego? Ano dlatego, że w przypadku działał przy progach może odłupaę się kawałek pomiędzy slotem, a krawędzię markera, Nie musi , ale może. To jest w kołcu drewno, a nie metal.
Zresztę takie obrazki, o jakich piszę można obserwowaę przy wymianie progów w obrębie slota . Może to jest przesadna ostrożnołę, ale ten mm np. może pozwolię na uniknięcie kłopotów. Poza tym przerysowanie markerami może mieę wpływ na wyględ całołci, czyli powinien byę rodzaj balansu dla całołci, bo oceniamy całołę, a nie element.
Weęšłprzymocuj prowizorycznie te markery /lepiej ich papierowe modele/, a następnie dokonujęc zmian w geometrii i mocujęc próbnie oceł wyględ. Nie będzie to jedyny miernik, bo i kolor korpusu, bo rodzaj osprzętu itp. będę wpływaę na całołę. Dlatego markery pozostawił bym na ostatnie działanie. Ale masz zmysł plastyczny, to ocenisz zgrubnie co i czy poprawię. Możesz zrobię też symulację komputerowę, bo się na tym znasz.
Jeżeli nie chcesz zmieniaę, to nic się nie stanie, ale poeksperymentowaę warto. :-D Wszak punkt widzenia zależy od ...... itd.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ