vintage pisze: 2020-06-30, 13:13
A to opukanie to co to takiego ? Ma byę echo, czy głucho, bo jak echo to najlepsze byłyby hollow body a tak nie jest.
Opukanie to jest skrót myłlowy. Obejmuje on ocenę jakołci drewna poprzez najprostsze badania organoleptyczne. Robię to wszyscy lutnicy, dla których nazwa gatunku nie jest jedynym wyróżnikiem materiału.
Sę różne legendy, nawet na temat Stradivariego, że oto udawał się w góry w czasie pełni księżyca i opukiwał drzewa, by potem z niego wycięę co najlepsze i to nic że było łwieże.
Nie specjalnie mam ochotę na analizę legend
Gryfy defilowskie są z klonu, co autor sam stwierdził ale pewnie nie z klonu opukanego w łwietle księżyca.
Mam takie wrażenie, że na siłę chcesz torpedowaę ten projekt, dlatego że nie miełci się on w Twojej hierarchii wartołci i to nie pierwszy raz.
Przecież to nie jest forum dot. psychoanalizy

:D:D Ale jak już - to diagnoza nietrafiona. Ten projekt jest jak najbardziej po mojej myłli i cieszę się, że Janek naprawia tę gitarę bo wybacz, ale klejonka olchowa pooklejana obłogami czy niesprawny gryf - aż proszę się o interwencję
Widziałem na forum wętek o tym, że forum ledwo zipie i zdaje się, że zainicjowałeł ten temat. Może warto podtrzymywaę wętki budujęco a nie destrukcyjnie i nie będzie zipania ?
Nie zdaje się - tylko jestem autorem tamtego wętku. Nic w nim nie napisałeł, a mogłeł, każdy głos się liczy. Mogłeł dowalię, mogłeł konstruktywnie skrytykowaę, nikt tu nie moderuje wpisów userów.
Uważasz, że niniejszy wętek jest destruktywnie podtrzymywany? Moim zdaniem konstruktywnie i tylko czekaę, aż na bazie niesprawnej gitary powstanie instrument wygodny, ładny i pewnie nienajgorzej brzmięcy
Ja Ciebie rozumiem, wiem, że jesteł pasjonatem gitar Defila i super (powaga!). Ale to nie jest forum miłołników Defila, a miłołników budowy instrumentów. Jełli coś jest czarne to jest czarne, a nie białe. Błędy nazywamy po imieniu, zastanawiamy się jak je wyeliminowaę i poprawię. tylko tyle i aż tyle. A niektórzy uczę się budowy instrumentów i czemu maję powielaę błędy, które należę do przeszłołci? Lepiej od razu robię poprawnie.