[Fotorelacja] - Budowa Telecastera
Moderator: poco
To pewnie i ja się skuszę na taki nabytek, frezarka. A tak na marginesie, to od której strony będziesz frezował kanał , od podstrunnicy , czy chwytu oraz jaki truss zastosujesz? Pytam, bo z krzywizny prowadnic na zdjęciu sugerowane jest nacinanie kanału po łuku, czyli truss vintage i frez nacinany od strony chwytu. Czy tak?
Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Ale musisz miec taki pret , ktory sie nie bedzie w tym kanale telepal... Tzn musi ciasno tam wchodzic. Fender chyba uzywal trzy szesnaste , co niestety w warunkach europejskich jest trudne do zdobycia... Wybrana ilosc drewna jest wtedy mniejsza i to wplywa dodatnio na brzmienie...W kazdym badz razie trzeba preta w kanale unieruchomic....
- palisander
No i teraz Panie drogi będziesz miał zagwozdkę pewnie jak to ustawię... czyli gdzie przód...? a gdzie tył ma byę...?
Oczywiłcie żart.
No ładne drewno... te odrosty odsączne fajnie wyględaję ... Mam nadzieję, że nie zakryjesz tego drewna lakierem kryjęcym tylko deska będzie transparentnym robiona... ? Powinna pięknie wyględaę jak dostanie lakieru.
Do roboty Piniu zatem... tylko nie tak jak w tym powiedzeniu stolarskim... ,, już pięty raz przycinam tę samę deskę i cięgle jest za krótka...! "
Pozdrawiam.

No ładne drewno... te odrosty odsączne fajnie wyględaję ... Mam nadzieję, że nie zakryjesz tego drewna lakierem kryjęcym tylko deska będzie transparentnym robiona... ? Powinna pięknie wyględaę jak dostanie lakieru.
Do roboty Piniu zatem... tylko nie tak jak w tym powiedzeniu stolarskim... ,, już pięty raz przycinam tę samę deskę i cięgle jest za krótka...! "
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
No właśnie mam zamiar zakryępalisander pisze:Mam nadzieję, że nie zakryjesz tego drewna lakierem kryjęcym tylko deska będzie transparentnym robiona... ?

- palisander
Ano... zrobisz jak uważasz... Przemyłl jednak bo można by te odrosty sąków ( bardzo ładne) uwzględnię na tyle deski , pokryę ję elegancko transparentnym nitro zabarwionym bejcę nitro ,,Sopur" o kolorze coś zbliżonym do żółto z lekkim odcieniem jekiegoł ciemnego żeby słoje w negatywie uwydatnię ładnie. Jak Ci się nie spodoba zawsze można zmatowię i sypnęę na kolor cieniutko i przykryę klarem. Odwrotnie będzie już trudno to wykonaę... To tylko moja sugestia oczywiłcie.
Ja bym nie przykrywał w każdym razie tego drewna. Mało tego wykonał bym jeszcze fajny binding jednowarstwowy z jasnego klonu falistego żeby podkrełlię wyjętkowołę instrumentu własnego autorstwa. Te słoje jesionu pięknie by wyględały myłlę w takiej konfiguracji.
Pozdrawiam.
Ja bym nie przykrywał w każdym razie tego drewna. Mało tego wykonał bym jeszcze fajny binding jednowarstwowy z jasnego klonu falistego żeby podkrełlię wyjętkowołę instrumentu własnego autorstwa. Te słoje jesionu pięknie by wyględały myłlę w takiej konfiguracji.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ