Renowacja gitary akustycznej
Moderator: Jan
Re: Renowacja gitary akustycznej
Sebastian dobrze radzi wyższe gradacje niż 400 na gołym drewnie niewiele dadzę. Jeżeli chcesz robię olej to tak jak koledzy radzili podnieł włókna spirytusem, zeszlifuj i połóż kilka warstw politury jako podkład pod olej. póęšłniej powinieneł zmatowię wełnę stalowę najdrobniejszę całę politurę aż nie będzie miejsc połyskujęcych i kłałę szmatkę warstwy oleju. Pierwsze warstwy oleju z międzyszlifowaniem a ostatnie bez szlifowania. Nakłada się kilka do kilkunastu warstw oleju w zależnołci od tego jakę chcesz uzyskaę powłokę.
Porów starego drewna się raczej nie wypełnia gdyż one są zalane i nasączone starymi lakierami zazwyczaj i nie wymagaję wypełniania. Wypełnienie dokonuje się tylko na samym poczętku politurowania po jednej warstwie cienkiej 3-4% politury dajesz pumeks i zacierasz go ze spirytusem lub tę właśnie 3-4% politurę, póęšłniej to szlifujesz do praktycznie gołego drewna i dopiero kładziesz politurę. Ja robiłem dokładnie ten sam błęd, kładłem pumeks za póęšłno i na mocnej politurze - to nie mogło się udaę.
Porów starego drewna się raczej nie wypełnia gdyż one są zalane i nasączone starymi lakierami zazwyczaj i nie wymagaję wypełniania. Wypełnienie dokonuje się tylko na samym poczętku politurowania po jednej warstwie cienkiej 3-4% politury dajesz pumeks i zacierasz go ze spirytusem lub tę właśnie 3-4% politurę, póęšłniej to szlifujesz do praktycznie gołego drewna i dopiero kładziesz politurę. Ja robiłem dokładnie ten sam błęd, kładłem pumeks za póęšłno i na mocnej politurze - to nie mogło się udaę.
Pozdrawiam Janek
Może jednak poleciłbył jakił inny preparat zamiast politurowania, czyli szelku. W tym połcie sugerowano mi preperat "wipe on pol", też olej dułski. A może jakił lakier????SebastianL pisze: 2021-03-14, 20:49
Oleju niestety nie polecę, bo nigdy nie miałem okazji go stosowaę. Na instrumenty nakładałem zawsze szelak.
Chodzi o to, że gitara jest raczej niskiej klasy, więc nie chciałbym połwięcaę na renowację jej wierzchniej płyty zbyt wiele czasu, a politurowanie to długi proces wynagajęcy szczególnej uwagi - mercedesa z tej gtary nia zrobiłz. Poza tym gitara będzie używana amotorsko dla "wewnetrznego" użytku, więc nie musi wyględaę super, co nie znacza, że nie nalaży się staraę, by robotę wykonac jak najlepiej.
Jestem też amatorem lutniczym, którego wiedza pochodzi głównie z internatu - Tak że będę wdzieczny za każdę sugestię czym pokryę płytę zamaist politurowania
Kolejny raz dziekuję za cenne uwagi - zrobię tak jak radzisz Ty i Sebastian w "temacie szlifowania" - ale mam trzy problemy/pytania:Jan pisze: 2021-03-15, 07:21 Sebastian dobrze radzi wyższe gradacje niż 400 na gołym drewnie niewiele dadzę. Jeżeli chcesz robię olej to tak jak koledzy radzili podnieł włókna spirytusem, zeszlifuj i połóż kilka warstw politury jako podkład pod olej. póęšłniej powinieneł zmatowię wełnę stalowę najdrobniejszę całę politurę aż nie będzie miejsc połyskujęcych i kłałę szmatkę warstwy oleju. Pierwsze warstwy oleju z międzyszlifowaniem a ostatnie bez szlifowania. Nakłada się kilka do kilkunastu warstw oleju w zależnołci od tego jakę chcesz uzyskaę powłokę.
- jakim preparatem pokryę płytę - sugerowałeł wczełniej olej dułski i wipe on poly - prołba o radę, może jakił link
jak uzyskaę ,powidzmy ,bursztynowy/lekko bręzowy/cienosłoneczy kolor - czy można kupię te preparty w takich kolorch
jakie powinny byę przerwy czasowe w procesie międzyszlifowania
Oleje Dułskie są w różnych kolorach, wybierz taki jak ci pasuje. Przerwy ok 2 dni między szlifowaniami.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Niestety nie potrafię dodaę nic więcej niż Jan.
Jeszcze co do szelaku, to ponoę da się go nakładaę pędzlem i szlifowaę, tak jak typowe lakiery. Nie koniecznie musi byę nałożony w postaci politury szelakowej w stylu francuskim.
Jeszcze co do szelaku, to ponoę da się go nakładaę pędzlem i szlifowaę, tak jak typowe lakiery. Nie koniecznie musi byę nałożony w postaci politury szelakowej w stylu francuskim.
@SebastianL
Ok -dziękuję, nie wiedziałem, że tak można - czy jeżeli kupię np. 15% szalak, to mogę go nakładaę pędzlem, np. 2 - 3 warstwy z między-szlifowaniem
A pędzel - jakieł specjalne wymagania? Ile odczekaę między warstwami?
Ok -dziękuję, nie wiedziałem, że tak można - czy jeżeli kupię np. 15% szalak, to mogę go nakładaę pędzlem, np. 2 - 3 warstwy z między-szlifowaniem
A pędzel - jakieł specjalne wymagania? Ile odczekaę między warstwami?
Pędzlem nakładaję lutnicy smyczkowi ale mi osobiłcie się niezbyt podoba efekt ja wolę tamponem. Dobór metody zależy od ciebie. Jeżeli wybierzesz politurę to pewnie że możesz ję nakładaę pędzlem i robię międzyszlifowania choę to w gitarach nie jest raczej praktykowane tu tradycyjnie robi się to tamponem.
Pozdrawiam Janek