Piłki tałmowe
Moderator: poco
Ok. Podaliłcie włałciwie wszyscy ten sam link - już oględałem wczełniej. Teraz mam już pewnołę czego szukaę. Nie patrzymy widzę na firmę - wysokołę cięcia, silnik - to podstawowe parametry na które mam zwrócię uwagę.
Przeględam allegro już od miesięca pod tym kętem. Co jakił czas rzucaję nowy towar - więc jeszcze popatrzę. Dziękuję za podpowiedzi.
Przeględam allegro już od miesięca pod tym kętem. Co jakił czas rzucaję nowy towar - więc jeszcze popatrzę. Dziękuję za podpowiedzi.
Dostałem wreszcie odpowiedęšłodnołnie tej piły (nutool 245mm 420W):
http://www.nutool.pl/index.php?strona=n ... .html#prod
Wczełniej na ich stronie (i u innych sprzedawców) były podawane błędne informacje, ale teraz poprawiono.
Maksymalna wysokołę cięcia to 120mm. Na allegro do kupienia już za 800zł.
http://www.nutool.pl/index.php?strona=n ... .html#prod
Wczełniej na ich stronie (i u innych sprzedawców) były podawane błędne informacje, ale teraz poprawiono.
Maksymalna wysokołę cięcia to 120mm. Na allegro do kupienia już za 800zł.
To ja mam następujęce pytanie..
co polecacie do konserwacji blatów w maszynach? Np pile stołowej, strugarce. Mam na myłli zabezpieczenie antykorozyjne oraz połlizg. Jeżeli chodzi o połlizg to znalazłem coś takiego jak Waxilit, niestety nie jest chyba dostępny w marketach, i innych "zwykłych" sklepach.
T.
co polecacie do konserwacji blatów w maszynach? Np pile stołowej, strugarce. Mam na myłli zabezpieczenie antykorozyjne oraz połlizg. Jeżeli chodzi o połlizg to znalazłem coś takiego jak Waxilit, niestety nie jest chyba dostępny w marketach, i innych "zwykłych" sklepach.
T.
Pochwalę się nabytkiem.. z okazji łwięt sprawiłem sobie prezent, piła tałmowa nutool mc305. Długo się zastanawiałem czy kupię czy nie.. w cenie ok 1200 zł nie ma pił o podobnych parametrach, więc wydawało mi się to podejrzane i pachniało "szajsem". Jako, że shopiK się wymigał od zakupu
to nie mogłem liczyę, że pierwszy sprawdzi czy warto kupowaę.
Parametry piły z opisu aukcji
Zasilanie: 230V â?? 50 Hz
Moc: 750 W
Prędkołę obrotowa bez obciężenia: 1400 min-1
Prędkołę tałmy tnęcej: 6/12 m/sek
Maks. głębokołę cięcia: 170 mm
Maks. grubołę cięcia: 300 mm
Maks. długołę brzeszczotu: 2240 mm
Wymiary stołu roboczego: 500x400 mm
Waga: 77 kg
Piła jest dostarczona w stanie prawie gotowym do użycia. Trzeba zamontowaę stół, ewentualnie złożyę stolik/stojak. Tałma (9mm?) jest założona na koła, nacięgnięta, itp. Nie miałem nikogo do pomocy przy rozpakowywaniu, i trochę problemów sprawia wycięgnięcie piły z pudła, cholernie ciężka. Blat też sporo waży - kawał żeliwa, żadna tam wypraska z blachy.
Pierwsze wrażenia po macaniu i oględaniu - nie jest ęšłle, nie ma się na razie do czego przyczepię. No może trochę do dolnego prowadzenia tałmy, tego pod stołem. Blokady ustawieł na zwykłe łrubki. Nie ma łożysk bocznych, tylko prowadnice z bolców czy też prętów metalowych. łożysko tylko z tyłu tałmy. Górna prowadnica wyposażona w trzy łożyska.
Nie miałem czasu na uruchamianie piły (przedłwięteczne obowięzki), więc tylko ręcznie napędzałem koła. Na pewno wymagana jest regulacja prowadnic przód/tył. Przy ustawieniu tałmy w miarę centralnie na kołach, momentami tałma przycierała o elementy konstrukcyjne prowadnic.
Culaga, płotek, czy jak to zwę.. posiada regulowany kęt, można mocowaę z dwóch stron piły.
O.. przypomniałem sobie, mam się do czego przyczepię.. linijka od culagi jest przesunięta o kilka mm, i druga sprawa to mały płotek, który można ustawiaę pod różnymi kętami. Z nim jest taki problem, że aluminiowa szyna, na której jest zamocowany, wchodzi w rowek w stole tylko do połowy długołci, a póęšłniej się blokuje. Byę może to kwestia wyczyszczenia rowka w stole. A może rowek został niedokładnie wyfrezowany, i nie dogaduję się z szynę.. nie wiem, kwestia do wybadania.
Poniżej kilka zdjęę piły.

Na razie to tyle...
T.

Parametry piły z opisu aukcji
Zasilanie: 230V â?? 50 Hz
Moc: 750 W
Prędkołę obrotowa bez obciężenia: 1400 min-1
Prędkołę tałmy tnęcej: 6/12 m/sek
Maks. głębokołę cięcia: 170 mm
Maks. grubołę cięcia: 300 mm
Maks. długołę brzeszczotu: 2240 mm
Wymiary stołu roboczego: 500x400 mm
Waga: 77 kg
Piła jest dostarczona w stanie prawie gotowym do użycia. Trzeba zamontowaę stół, ewentualnie złożyę stolik/stojak. Tałma (9mm?) jest założona na koła, nacięgnięta, itp. Nie miałem nikogo do pomocy przy rozpakowywaniu, i trochę problemów sprawia wycięgnięcie piły z pudła, cholernie ciężka. Blat też sporo waży - kawał żeliwa, żadna tam wypraska z blachy.
Pierwsze wrażenia po macaniu i oględaniu - nie jest ęšłle, nie ma się na razie do czego przyczepię. No może trochę do dolnego prowadzenia tałmy, tego pod stołem. Blokady ustawieł na zwykłe łrubki. Nie ma łożysk bocznych, tylko prowadnice z bolców czy też prętów metalowych. łożysko tylko z tyłu tałmy. Górna prowadnica wyposażona w trzy łożyska.
Nie miałem czasu na uruchamianie piły (przedłwięteczne obowięzki), więc tylko ręcznie napędzałem koła. Na pewno wymagana jest regulacja prowadnic przód/tył. Przy ustawieniu tałmy w miarę centralnie na kołach, momentami tałma przycierała o elementy konstrukcyjne prowadnic.
Culaga, płotek, czy jak to zwę.. posiada regulowany kęt, można mocowaę z dwóch stron piły.
O.. przypomniałem sobie, mam się do czego przyczepię.. linijka od culagi jest przesunięta o kilka mm, i druga sprawa to mały płotek, który można ustawiaę pod różnymi kętami. Z nim jest taki problem, że aluminiowa szyna, na której jest zamocowany, wchodzi w rowek w stole tylko do połowy długołci, a póęšłniej się blokuje. Byę może to kwestia wyczyszczenia rowka w stole. A może rowek został niedokładnie wyfrezowany, i nie dogaduję się z szynę.. nie wiem, kwestia do wybadania.
Poniżej kilka zdjęę piły.

Na razie to tyle...
T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 18:50 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Nabytek dobry, tylko żeby silnika nie zajechaę, ale te 750W, to już jest trochę.
Mam tylko mieszane odczucia co do prowadzenia piły.
Podparcie z tyłu, to powiedzmy każde będzie dobre, ale główne prowadzenie spoczywa na tych bocznych i kiedy bok jest podpierany punktowo -tak widzę na zdjęciach, to piła może zmieniaę linię cięcia - pływaę na boki.
Ponieważ jestem w trakcie wykonawstwa piły mam w tej materii poważny zgryz dotyczęcy systemu prowadzenia bocznego piły.
Podzielcie się swoimi uwagami na ten temat, a poniżej zapodaję przykładowe inne rozwięzania.
Interesuje mnie każde za, a nawet przeciw.
Pozdrawiam , Ryszard
Mam tylko mieszane odczucia co do prowadzenia piły.
Podparcie z tyłu, to powiedzmy każde będzie dobre, ale główne prowadzenie spoczywa na tych bocznych i kiedy bok jest podpierany punktowo -tak widzę na zdjęciach, to piła może zmieniaę linię cięcia - pływaę na boki.
Ponieważ jestem w trakcie wykonawstwa piły mam w tej materii poważny zgryz dotyczęcy systemu prowadzenia bocznego piły.
Podzielcie się swoimi uwagami na ten temat, a poniżej zapodaję przykładowe inne rozwięzania.
Interesuje mnie każde za, a nawet przeciw.

Pozdrawiam , Ryszard
- Załączniki
-
- prowadnica piły tasmowej.doc
- (123.5 KiB) Pobrany 228 razy
via vita curva est
shopik - element, przez który poprowadziłeł łrubkę jest z tworzywa. To tylko osłonka.
Zbliżenie poniżej. Strzałkę zaznaczyłem bocznę prowadnicę.
A tutaj narysowałem jak to mniej więcej wyględa. Muszę się dokładnie przyjrzeę, może znajdzie się miejsce na łożyska. Chociaż z drugiej strony.. nie wszystkie piły maję prowadnice na łożyskach. Sę też bloki drewniane, ceramiczne.. się zobaczy.
ps. shopiK - o tym, że się wykręciłeł, to oczywiłcie był żart
T.
Zbliżenie poniżej. Strzałkę zaznaczyłem bocznę prowadnicę.

A tutaj narysowałem jak to mniej więcej wyględa. Muszę się dokładnie przyjrzeę, może znajdzie się miejsce na łożyska. Chociaż z drugiej strony.. nie wszystkie piły maję prowadnice na łożyskach. Sę też bloki drewniane, ceramiczne.. się zobaczy.

ps. shopiK - o tym, że się wykręciłeł, to oczywiłcie był żart

T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 18:49 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Aaaa bo, mnie Rysiek zmylił. Też myłlałem, że w ogóle bocznych nie ma. 
(Swoję drogę, gdyby nawet, ktoł wkręcił łrubę tak jak ja myłlałem, to jak potem piłę wyjęę... Skoro są prowadnice, to jeszcze tylko: Czy takie dodatkowe łożyska potrzebne? Chyba przesadne kombinowanie. Co tam za tarcie jest - co najwyżej popiszczy trochę. Chyba nie ma co "przesadywaę"
)

(Swoję drogę, gdyby nawet, ktoł wkręcił łrubę tak jak ja myłlałem, to jak potem piłę wyjęę... Skoro są prowadnice, to jeszcze tylko: Czy takie dodatkowe łożyska potrzebne? Chyba przesadne kombinowanie. Co tam za tarcie jest - co najwyżej popiszczy trochę. Chyba nie ma co "przesadywaę"

A tak z ciekawołci, to z czego wykonane są te boczne prowadniki na dole? Chyba nie ze stali.
Bywaję z bręzu, ale mimo wszystko jestem jednak za drewnianymi. łożyska są może trwalsze, ale są głołne.
Na YT podpatrywałem piły w robocie i u skołnookich głównie drewno jest stosowane.
Pozdrawiam, Ryszard
Bywaję z bręzu, ale mimo wszystko jestem jednak za drewnianymi. łożyska są może trwalsze, ale są głołne.
Na YT podpatrywałem piły w robocie i u skołnookich głównie drewno jest stosowane.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tak, to do podłęczenia odcięgu. Jest jeszcze jeden, ale mniejszej łrednicy. Jednak co do niego to nie mam 100% pewnołci czy to odcięg wiórów czy wylot trocin. Znajduje się pod dolnymi prowadnicami piły. Widaę na tym zdjęciu. Na zdjęciu jest sama dziura, bez zamontowanego krótkiego kawałka rury o łrednicy ok 50mm. Ja tam podłęczam odkurzacz z odcięgiem, bo nie mam instalacji odcięgowej na rury 100mm.
T.
T.