Renowacja gitary akustycznej

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Jan

Re: Renowacja gitary akustycznej

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Nie wiem w jakim celu użyłeł pumeksu? Miałeł otwarte pory w starej gitarze, raczej nie a pumeks nie służy do łatania dziur w gitarze tylko do wypełniania porów, które nawet jak były to kilkadziesięt lat temu ktoł je zalał jakimł lakierem a ty zdejmujęc powłokę miałeł już drewno z wypełnionymi porami o ile było porowate. Pumeks do niczego moim zdaniem nie był tutaj tobie potrzebny. Zmyj to spirytusem do zera i wyszlifuj jeszcze raz i zacznij kłałę politurę ok 12%. Stara gitara na pewno ma wgniecenia i nic z tym nie zrobisz, będzie je widaę, tego nie szpachluje się pumeksem. Kolor wyględa na Rubin ale zdjęciami nie ma co się sugerowaę bo w rzeczywistołci to różnie wyględa. Kup politurę Rubinowę i bejcę w proszku specjalnę do rozciełczania spirytusem. namieszaj w słoiku ze spirytusem i po parę kropel dodawaj do pojemniczka z którego podajesz politurę na tampon. Nie dawaj dużo koloru bo wyjdę mazy.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Krisak

Nieprzeczytany post autor: Krisak »

Jan: Bardzo dziękuję za radę - mam spirytus 99% - kupiłem 1 l - specjalnie do rozciełczania politury, ale doszedłem do wniosku, że za mało mam doświadczenia, żeby samemu robię politurę i kupiłem gotowę 15%, Chcę, zgodnie z Twoję sugestię, zmyę to do zera, ale nigdy tego nie robiłem- czy mam nasączaę tym kupionym spirytusem szmatkę/papierowy ręcznik i raz po razie zmywaę ten lakier/politurę??
I prołba o wyjałnienie cytuję "Kup politurę Rubinowę i bejcę w proszku specjalnę do rozciełczania spirytusem. namieszaj w słoiku ze spirytusem i po parę kropel dodawaj do pojemniczka z którego podajesz politurę na tampon.
Rozumiem, że można kupię politurę Rubinowę już gotowę np. 15%; jakiego koloru kupię bejcę do rozpuszczenia w spirytusie
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Dobrze rozumiesz :-) Szmatkę polewasz spirytusem i zmywasz całę politurę do samego drewna, póęšłniej papierem 400 szlifujesz ten pumeks, póęšłniej delikatny szlif 800.
Odlej 1/3 częłci politury do innego pojemnika i do tej politury wlej spirytus ok 1/3 objętołci - tę politurę będziesz pracował.
Oczyłę bardzo dokładnie pył i wytrzyj jeszcze pudło ręcznikiem papierowym.
przygotuj tampon (bawełna w dobrze spranej, ubitej i skręconej szmatce), przygotuj szczelny słoik z zakrętkę do trzymania tamponu.
Przygotowanie tamponu, otwierasz szmatkę i nalewasz odrobinę politury i więcej spirytusu, zakręcasz i ubijasz tampon do włałciwego kształtu, takim półsuchym tamponem robisz pierwszę warstwę i czekasz 10 min i nakładasz następnę, tak 4-5 warstw i czekasz do dnia następnego. Na pierwsze kilkanałcie warstw nie dajesz oleju!!! dopiero po kilku dniach politurowania możesz daę 2-3 krople oleju na kilkanałcie przejazdów. Nie dociskasz mocno tamponu. Jak zaczyna się robię tafla przestajesz dawaę olej i jeszcze rozciełczasz politurę tak wygładzasz taflę do kołca.
Po zakołczonej pracy polewasz tampon spirytusem i zakręcasz szczelnie w słoiku, będzie gotowy na następny Dzieł.

Tak kupujesz politurę gotowę rubinowę 15%, kupujesz barwnik do spirytusu (to specjalny barwnik) i wsypujesz do spirytusu w osobnym pojemniku ok 0.5-1l. Po kilka kropel tej rozrobionej bejcy wkraplasz do tej cienkiej politury, którę robisz gitarę i robisz kilka przejazdów tamponem, oględasz czy nabiera koloru jak nie to możesz znowu daę kilka kropel aż efekt będzie cię zadowalał. Ale to będzie trwało kilka dni, nie dawaj przez przypadek za dużo bejcy bo będę mazy.

Te bejce są godne polecenia (kolor sam dobierz) może czerełnia ci podejdzie do tego rubinu:
https://www.arte-msp.pl/bejca-spirytuso ... 10-id-2356
https://tradearts.pl/pl/o-pigmenty-barw ... ytusowe-14
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Krisak

Jan: Pięknie, bardzo dziękuję - odezwę się wkrótce, jak wskazówki i rady zacznę realizowaę w praktyce
pozdrawiam kris
Awatar użytkownika
Krisak

Jan pisze: 2021-02-22, 20:46 Najłatwiejsze w aplikacji wydaję sie technika olejowania lub swipe on poly gdzie powłoki naklada sie szmatkę i robi szlif międzywarstwowy. W amatorskim wykonaniu da to chyba najlepsze efekty.
Wracam do Twojej sugesti powyżej - w załęczeniu zdjęcie płyty wierzchniej - chyba to łwierk - zdjęcie nie oddaje włałciwych kolorów - drewno jest bardzo jasne - prawie białe - w niektórych miejscach płyta ma troche ciemniejszy kolor - takie plamy - ale nie można ich usunęę, bo wchodzę w strukturę drewna, Płyta najpierw była "traktowana "papierem 240, by wstępnie usunęę wierzchnię warstwę lakieru, pożniej była 500, by usunęę pozstałosci lakieru, a na koniec, użyłem 800 do wygładzania całej powierzchni płyty. Byla to mozolna i długa robota, ale płyta jest bardzo gładka i gotowa do pokrycia.

W tym kontekłcie chciałbym posłużyc się sugerowanę przez Ciebeie powyżej technikę.
Będę wdzięczny za nastepujęce podpowiedzi:
    ponieważ gitara jest tania, czy użyc olejowania, czy może lepiej "swipe on poly"?
      jak nadaę bursztyniwy kolor olejowi lub preparatowi "swipe on poly"? - w internecie mówię, że jest przezroczysty/biały
        czy oba preparaty nanosię szmatkę?
        Rzozumiem, że mostek przymocowaę/przykleię przed nakładaniem jednego lub drugiego przeparatu
        Z góry dziekuję za rady.

Pozdrawiam, Krzysztof
        informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Pod politurę sugeruję jeszcze przecięgnęę papierami o gradacji 1000 - 2000 a nawet wyżej. łatwiej się z takim wycackanym drewnem pracuje.
        Ĺťyczę miłego dnia
        Rafał
        Awatar użytkownika
        Krisak

Włałnie nie chcę politurowaę, bo gitara nie najwyższej klasy. Po za tym politurowanie to nawet kilkanałcie tygodni a nawet parę miesięcy, a jak chcę pokryę płytę wierzchnię relatywnie szybko.
        informatkot

Tymi wyższymi gradacjami to uzyskasz efekt jakby drewno było wypolerowane. Ale jak uważasz, że już starczy - to wykałczaj.
        Ĺťyczę miłego dnia
        Rafał
        Awatar użytkownika
        Krisak

Ok - Dziękuję za radę - z tych wyższych gradacji to mam 500, 600, 800,1000, 1500, 2000, 2500 i 3000 - szlifowanie skołczyłem na 800 - ja nie mam doświadczenia w tych wyższych gradacjach - to co sugerujesz - np. 1500 i 2500 czy też 2000 i 3000 lub może szlifowaę w innej, potrójnej sekwencji?
        informatkot

Wydaje mi się, możesz daę 1500, 2000 i 3000 a zobaczysz jak drewno zacznie błyszczeę.
        Ĺťyczę miłego dnia
        Rafał
        informatkot

Będziesz olejował??
        Ĺťyczę miłego dnia
        Rafał
        Awatar użytkownika
        SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Panowie, nie przesadzajcie z tę gradację.

łwierkowe drewno szlifuje się do gradacji 400. Powyżej tego papier nie zmienia nic, bo włókna drewna są szersze niż granulat na płótnie. Możliwe że machnięcie tego drobniejszym papierem pomoże przy politurowaniu, ale proponowane 1500 i wyżej to przesada.

Ogólnie do drewna powszechnie produkuje się papiery w gradacjach do 400. Działaję one skutecznie szlifujęc powierzchnię drewna i nie zostawiaję w nim pyłu. Powyżej 400 są już papiery wodne i one gorzej nadaję się do szlifowania drewna, ponieważ szybko zapychaję się drewnem oraz same łcieraję się je zanieczyszczajęc. Ponadto powinno się ich używaę na mokro, z wodę lub olejem.

Do wygładzania drewna, zwłaszcza miękkiego, polecam drobnę wełnę stalowę. Warto też gitarę potraktowaę spirytusem, co podniesie włókna i po wyschnięciu wygładzię ponownie. Proces można powtórzyę kilkukrotnie.

Stosowanie papierów wodnych o dużej gradacji wygładza drewno, jednak po położeniu pierwszej warstwy wykołczenia struktura drewna i tak się zniekształci pod wpływem nałożonej wilgoci. Papiery wodne przydadzę się za to to wygładzania lakieru, politury i im podobnych w trakcie ich nakładania lub gdy będę już gotowe.
        Awatar użytkownika
        Krisak

@Sebastiant: Dziękuję za wykład nt. szlifowania drewna. Mam wełnę, która na etykiecie jest opisana następujęco: "Wełna metalowa bardzo drobna 00000".
        Co rozumiesz przez "Do wygładzania drewna, zwłaszcza miękkiego, polecam drobnę wełnę stalowę" i "gitarę potraktowaę spirytusem" - ja to rozumiem to następujęco: szmatkę nasączonę spirytusem przecierasz powierzchnię drewna i po podniesieniu włókien wygładzasz watę - i ewentualnie powtarzasz to kilka razy,

@Sebastiant, @informatkot: Zamierzam olejowaę płytę wierzchnię - byłbym wdzięczny za rekomenduję jakiegoł oleju
        A może pokryę ję jakimł lakierem - ale nie chcę politurowaę.
        Awatar użytkownika
        SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Wełna 00000 będzie dobra. Pamiętaj by po wygładzaniu wełnę upewnię się że nie zostały na drewnie jej łlady. Najlepiej odpylię ję pędzlem o miękkim włosiu.

Dokładnie to miałem na myłli z tym spirytusem. Można użyę też acetonu lub rozpuszczalnika na bazie którego nakładany jest lakier (o ile takowy jest nakładany).

Oleju niestety nie polecę, bo nigdy nie miałem okazji go stosowaę. Na instrumenty nakładałem zawsze szelak.
        informatkot

Ostatnio używałem oleju tungowego z sykatywę ze sklepu dla plastyków. To była kombinacja olejowanie z szelakiem. Olej nakładałem papierem 2000.
        Ĺťyczę miłego dnia
        Rafał
        ODPOWIEDZ