Defil Carioca - skrzywienie na gryfie
Moderator: Jan
- Waldzither9
Re: Defil Carioca - skrzywienie na gryfie
Co do używania noża to nie używaj dużej siły bo drewno może pęknęę.
ęšłĽelazko to jedna z opcji. Ja używam goręcego noża.
Titebonda osobiłcie nie używam, ale daje on komfort czasowy, nie trzeba się spieszyę, jest odwracalny, tzn podgrzewajęc lub nawilżajęc ciepłę wodę rozkleja się, tylko nie pomyl odmian titebonda. Podstrunnica odpadła nie bez powodu, widocznie klej był za słaby, lub podłoże niezbyt pewne, może się to powtórzyę, warto ustalię czy klej na to podłoże chwyci i czy powierzchnia nie była za gładka, czy klej ęšłle dobrany, lub ęšłle przeprowadzony proces klejenia. Zasada jest taka że im ciełsza warstwa kleju i mocniejsze łciłnięcie tym lepiej trzyma.
Gdybył miał sytuację, że gryf z prętem jest OK i myłlałbył w przyszłołci o wymianie podstrunnicy lub o poprawie ergonomii grania, to warta rozważenia jest nowa podstrunnica z radiusem czyli zaokręglenie powierzchni podstrunnicy. Ale to gdybył dużo na niej grał i był z nię zwięzany, poniżej przykład udanej transformacji Defila
http://www.defil-vintage.pl/2014/01/def ... popik.html
ęšłĽelazko to jedna z opcji. Ja używam goręcego noża.
Titebonda osobiłcie nie używam, ale daje on komfort czasowy, nie trzeba się spieszyę, jest odwracalny, tzn podgrzewajęc lub nawilżajęc ciepłę wodę rozkleja się, tylko nie pomyl odmian titebonda. Podstrunnica odpadła nie bez powodu, widocznie klej był za słaby, lub podłoże niezbyt pewne, może się to powtórzyę, warto ustalię czy klej na to podłoże chwyci i czy powierzchnia nie była za gładka, czy klej ęšłle dobrany, lub ęšłle przeprowadzony proces klejenia. Zasada jest taka że im ciełsza warstwa kleju i mocniejsze łciłnięcie tym lepiej trzyma.
Gdybył miał sytuację, że gryf z prętem jest OK i myłlałbył w przyszłołci o wymianie podstrunnicy lub o poprawie ergonomii grania, to warta rozważenia jest nowa podstrunnica z radiusem czyli zaokręglenie powierzchni podstrunnicy. Ale to gdybył dużo na niej grał i był z nię zwięzany, poniżej przykład udanej transformacji Defila
http://www.defil-vintage.pl/2014/01/def ... popik.html
Ostatnio zmieniony 2019-10-13, 19:18 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Witam,
Odkleiłem podstrunnice i oczom ukazała się wielka niedoróbka Defila.
Klej trzymał tylko w kilku miejscach a sama podstrunnica wyględała jakby nie widziała urzędzeł szlifierskich.
W niektórych miejscach trzymała się na bingingu
Gryf i pręt napinajęcy wyględaję dobrze. Ale chyba poprzedni właściciel ratował się podkładkami z okleiny.
Poniżej zdjęcia.
Odkleiłem podstrunnice i oczom ukazała się wielka niedoróbka Defila.
Klej trzymał tylko w kilku miejscach a sama podstrunnica wyględała jakby nie widziała urzędzeł szlifierskich.
W niektórych miejscach trzymała się na bingingu

Gryf i pręt napinajęcy wyględaję dobrze. Ale chyba poprzedni właściciel ratował się podkładkami z okleiny.
Poniżej zdjęcia.
- Waldzither9
Powierzchnia klejona dobrze jak jest chropowata, bo klej ma większe możliwołci zaczepienia, nie szlifuj za dokładnie, ale wyrównanie będzie chyba niezbędne patrzęc na pofalowanie spodniej krawędzi podstrunnicy, aby nie było górek i dołków lub farfocli. tylko aby podstrunnica była cała prosta to trzeba wyrównaę całołę, a wyrównanie pocieni podstrunnicę a to będzie mieę wpływ na odstęp strun od podstrunnicy, co jakoł trzeba by skompensowaę.
Ciekawe czy kręciłeł prętem, czy działa i nie blokuje coś ruchów?
Podstrunnica nie ma pęknięę po operacji odklejania? Z połęczeniem gryfu z pudłem najlepiej poczytaj jak inni przeprowadzali operację, czy coś był zmieniał, a co będzie dla Ciebie najlepsze. Gdybył zmieniał kęt nachylenia gryfu, ale nie namawiam, to w temacie
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=47&t=4096 jest kalkulator pozwalajęcy liczyę jaki powinien byc kęt przy jakiej wysokołci mostka, etc. Samo wklejenie gryfu to precyzyjna zabawa, ja w archtopach tego nie robiłem, pewnie inni wiedzę więcej.
Nie staraj się spieszyę aby wszystko zrobię w jeden wieczór, bo to nie jest trudna robota, ale trzeba najpierw kilka razy się zastanowię, jak coś zrobisz za szybko, to czasem póęšłniej trudno wrócię do poczętku.
Ciekawe czy kręciłeł prętem, czy działa i nie blokuje coś ruchów?
Podstrunnica nie ma pęknięę po operacji odklejania? Z połęczeniem gryfu z pudłem najlepiej poczytaj jak inni przeprowadzali operację, czy coś był zmieniał, a co będzie dla Ciebie najlepsze. Gdybył zmieniał kęt nachylenia gryfu, ale nie namawiam, to w temacie
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=47&t=4096 jest kalkulator pozwalajęcy liczyę jaki powinien byc kęt przy jakiej wysokołci mostka, etc. Samo wklejenie gryfu to precyzyjna zabawa, ja w archtopach tego nie robiłem, pewnie inni wiedzę więcej.
Nie staraj się spieszyę aby wszystko zrobię w jeden wieczór, bo to nie jest trudna robota, ale trzeba najpierw kilka razy się zastanowię, jak coś zrobisz za szybko, to czasem póęšłniej trudno wrócię do poczętku.
Pozdrawiam Andrzej
Waldzither9 - poleciałeł trochę 
Gdzie ty wyczytałeł, że Tymoteusz chce wklejaę gryf i zmieniaę kęt wejłcia?
Widzę, że już zaplanowałeł chłopakowi remont wiosła

Gdzie ty wyczytałeł, że Tymoteusz chce wklejaę gryf i zmieniaę kęt wejłcia?
Widzę, że już zaplanowałeł chłopakowi remont wiosła

- Waldzither9
Co do podstrunnicy wiem co i jak, ale trzeba ję przeszlifowaę/pocieniasię, czyli będzie chudziej, nie wiem czy z powierzchnię gryfu też się nie odchudzi. Całołciowo się zrobi niżej, z tego co widzę gryf wyjęty z gniazda, czyli warto sprawdzię kęt i odległołci.
Raz tylko mierzyłem to w Jazzie, który oględałem aby kupię, ale tam wszystko było rozjechane, i nie było pręta, struny wysoko, etc. Poza tym po wyczyszczeniu podstrunnicy i gryfu i po sklejeniu może się okazaę, że progi są nierówne i trzeba poprawię, tak czy inaczej wszystko wyjdzie w praniu.
Czyli, co proponujesz wkleię podstrunnicę i w nogi?;-)Nic więcej nie robię na tym etapie?
Nie robiłem arch topa, a wpasowanie gryfu w gniazdo jest kluczowe, lepiej Ty doradęšłz gryfem co i jak, trochę ich zrobiłeł.
Raz tylko mierzyłem to w Jazzie, który oględałem aby kupię, ale tam wszystko było rozjechane, i nie było pręta, struny wysoko, etc. Poza tym po wyczyszczeniu podstrunnicy i gryfu i po sklejeniu może się okazaę, że progi są nierówne i trzeba poprawię, tak czy inaczej wszystko wyjdzie w praniu.
Czyli, co proponujesz wkleię podstrunnicę i w nogi?;-)Nic więcej nie robię na tym etapie?
Nie robiłem arch topa, a wpasowanie gryfu w gniazdo jest kluczowe, lepiej Ty doradęšłz gryfem co i jak, trochę ich zrobiłeł.
Pozdrawiam Andrzej
Wszystko zależy od autora. Dla mnie rozwięzanie jakie jest, jest lepsze tylko od zbijanego na gwoęšłdzie 
To nie jest moja gitara i nie będę nię dysponował. Ja bym wklejał gryf. A gryf robił nowy, a nie ten bukowy klocek. Ale to już nie będzie defil. Ja nie mam sentymentu do defila, co nie znaczy, że inni go nie maję. Na pewno warto go zrobię. Tak czy inaczej.
To nie jest moja gitara i nie będę nię dysponował. Ja bym wklejał gryf. A gryf robił nowy, a nie ten bukowy klocek. Ale to już nie będzie defil. Ja nie mam sentymentu do defila, co nie znaczy, że inni go nie maję. Na pewno warto go zrobię. Tak czy inaczej.
- Waldzither9
Czyli reasumujęc pozostaje: przeszlifowaę papierem łciernym od spodu podstrunnicę, przeszlifowaę płaszczyznę gryfu (od góry), połęczyę klejem i łcisnęę, a następnie wkleię całołę w gniazdo gryfu. Bez zbędnych ceregieli. Odczekaę 24 godzinyaby zdjęę łciski jełli to był Titebond i po 2 dniach mozna założyę struny i graę.
A jak już będziesz graę to sprawdęšłczy przyciskajęc strunę równoczełnie na 1 i na 14 progu, pośrodku znajduje się ona w oddaleniu, 0,010" od 6 progu, ta grubołę to około grubołę wizytówki.Jełli nie będzie dystansu lub będzie za duży to mozna podziałaę prętem.
A jak już będziesz graę to sprawdęšłczy przyciskajęc strunę równoczełnie na 1 i na 14 progu, pośrodku znajduje się ona w oddaleniu, 0,010" od 6 progu, ta grubołę to około grubołę wizytówki.Jełli nie będzie dystansu lub będzie za duży to mozna podziałaę prętem.
Pozdrawiam Andrzej
Dziękuję Panowie, cenne rady na pewno się przydadzę.
Reasumujęc, sprawdziłem detale, omierzyłem czy da się z tego coś zrobię.
1. w gryfie zrobiony frez nie jest w osi, nie wiem czy to ma znaczenie ale łcianka w połowie gryfu ma 20mm druga 22mm czyli przesunięcie o 1mm.
2. grubołę podstrunnicy wacha się od 5mm do 7mm.
3. lakier dobrze schodzi po acetonie i zastanawiam nad jego wymianę.
4. nie mam zbytnio narzędzi aby zrobię sobie nowy gryf, chyba że zamówił bym gotowca wraz z podstrunnicę.
W sumie to podoba mi się ogólnie wyględ gitary ale po renowacji Carioci przez jackjazz, to wsumie jest lepsze wyjłcie czyli generalka gitary niż orobię się i mieę dalej kiepskie wiosło.
Reasumujęc, sprawdziłem detale, omierzyłem czy da się z tego coś zrobię.
1. w gryfie zrobiony frez nie jest w osi, nie wiem czy to ma znaczenie ale łcianka w połowie gryfu ma 20mm druga 22mm czyli przesunięcie o 1mm.
2. grubołę podstrunnicy wacha się od 5mm do 7mm.
3. lakier dobrze schodzi po acetonie i zastanawiam nad jego wymianę.
4. nie mam zbytnio narzędzi aby zrobię sobie nowy gryf, chyba że zamówił bym gotowca wraz z podstrunnicę.
W sumie to podoba mi się ogólnie wyględ gitary ale po renowacji Carioci przez jackjazz, to wsumie jest lepsze wyjłcie czyli generalka gitary niż orobię się i mieę dalej kiepskie wiosło.
Jełli nie chcesz wymienię gryfu a zrobię remont gitarki to jednak pokusił bym się o ustawienie i wklejenie gryfu. Poprawia się wybrzmiewanie.
Ja tak zrobiłem w tym projekcie i gitarka zyskała sporo.
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... ont#p15271
Wymaga to uzupełnienia gniazda gryfu, ale temat do przejłcia. No i można od razu poprawię profil gryfu jełli ten nie odpowiada. Można też zrobię korekcję kęta wejłcia gryfu jełli za wysoka akcja. O radiusie i podstrunnicy nie wspominam bo to oczywiste
Ja tak zrobiłem w tym projekcie i gitarka zyskała sporo.
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... ont#p15271
Wymaga to uzupełnienia gniazda gryfu, ale temat do przejłcia. No i można od razu poprawię profil gryfu jełli ten nie odpowiada. Można też zrobię korekcję kęta wejłcia gryfu jełli za wysoka akcja. O radiusie i podstrunnicy nie wspominam bo to oczywiste
Też mi się wydaje że muszę zainwestowaę w nowę podstrunnice, progi i wkleię gryf, tylko czy pręt który mam mogę tak zostawię tzn, że jest lekko przesunięty w osi gryfu.
Popik10 , mógłbył mi jeszcze wysłaę zdjęcia z remontu (link nie działa).
Gdybym chciał łcięgnęę lakier acetonem to nie porozkleja mi się binding i łęczenia pudła? Nie mogę znaleźć opisów czy na YT.
Popik10 , mógłbył mi jeszcze wysłaę zdjęcia z remontu (link nie działa).
Gdybym chciał łcięgnęę lakier acetonem to nie porozkleja mi się binding i łęczenia pudła? Nie mogę znaleźć opisów czy na YT.
Kanał na pręt można załlepię np jaworowę listwę. I wyfrezowaę na nowo. Zdjęę poszukam, gDzieł na dysku powinienem mieę. Lakier zdejmowałem opalarkę i szpachelkę. Dwie - trzy godziny roboty
Edit
Znalazłem stare fotki
https://photos.app.goo.gl/Ld5enWJVzxteHWA59
Edit
Znalazłem stare fotki
https://photos.app.goo.gl/Ld5enWJVzxteHWA59
Dziękuję za zdjęcia
Też spróbuję z opalarkę. Nie mam frezarki ale mam kolegę który ma warsztat to powinien temat załatwię.
Zabieram się do zamówieł lakieru i kleju, podstrunnicy i progów.
Wybiorę jednak klej titebond.
Wiem że mam dużo pytał, ale nie bardzo się jeszcze znam w tych tematach a nie wiem jakie progi kupię i podstunnice.
Mam w sumie 23 progi, jakbym wykorzystał obecnę to musiałbym zeszlifowaę warstwę hebanu czy czego tu dali tylko nie wiem jakie dali drewno.
Jaki lakier i podkład polecacie - chodzi mi o rodzaj nie kolor. Kolor to chyba wolę bezbarwny.

Też spróbuję z opalarkę. Nie mam frezarki ale mam kolegę który ma warsztat to powinien temat załatwię.
Zabieram się do zamówieł lakieru i kleju, podstrunnicy i progów.
Wybiorę jednak klej titebond.
Wiem że mam dużo pytał, ale nie bardzo się jeszcze znam w tych tematach a nie wiem jakie progi kupię i podstunnice.
Mam w sumie 23 progi, jakbym wykorzystał obecnę to musiałbym zeszlifowaę warstwę hebanu czy czego tu dali tylko nie wiem jakie dali drewno.
Jaki lakier i podkład polecacie - chodzi mi o rodzaj nie kolor. Kolor to chyba wolę bezbarwny.
Ja jak zwykle polecam nitro
Piotrze, do sklejki? Naprawdę?;)