Piłki tałmowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Heh. Doczekałem się. Na różnych forach szukałem informacji na temat tych tanich pił tałmowych. ęšłĽeby ruszyę z innymi projektami (narzędzi chociażby) - przydałaby się taka. Mnie interesuje coś w kwocie ok. 500. I są takowe. Na forach które przeględałem - mędrusie, którzy pewnie koło piły tałmowej nie stali, od razu wyrokuję: nie kupuj tego g... lepiej dołóż te 1xxx zł i kup to a tamto. A tu proszę:
palisander pisze:Witam.
Wcale nie trzeba się tego wstydzię bo to urzędzenie bardzo poręczne i wręcz niezbędne do wielu prac na cienkim materiale.
Podrawiam.
Cieszy mnie to, bo okazuje się, że można się zaopatrzyę w tanię piłę i coś się na niej zdziała.

... i od razu się ułmiechnęłem, bo oględajęc zdjęcia takich urzędzeł na allegro, pomyłlałem, że da się nieco zwiększyę przełwit - zawsze można z przesuwem zwolnię i raz na rok przecięę coś grubszego. W połcie palisandra znalazłem potwierdzenie.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Myslę, że za 500 zł spokojnie zakupisz jakęł ,,marketówke" która wystarczy Ci do lżejszych prac. Tylko tak jak napisałem wczełniej tałmę od razu wyrzuę i kup porzędnę zgranę na wymiar. Czeka Cię też trochę poprawiania po fabryce oraz ustawieł. Szczególnę uwagę zwróę na wyosiowanie kół prowadzęcych żeby tałma nie miała tendencji do spadania. Kolejne to odpowiednie wyregulowanie prowadnic tałmy pod stołem i na zespole górnym. Ten górny zespół prowadnicy jest opuszczany i podnoszony. Często trzeba go całkowicie zdemontowaę i trochę podpiłowaę i jego łoże oraz trzpieł aby nie miał nierównołci powierzchni. takie coś powoduje , że przy podnoszeniu lub opuszczaniu zmienia się zbytnio pozycja prowadnicy względem napiętej tałmy i wszystko trzeba na górze od nowa regulowaę. Nie mniej jednak jak trochę nad nię popracujesz , zmienisz tałmę i nie będziesz jej przeciężał przy cięciu grubych i twardych dłuuugich cięę maszyna będzie pracowaę bez zarzutu. Myłlę, że spokojnie powolnym posuwem wytniesz też obrys deski do elektryka w np. drewnie jesionowym. Tylko suchym ..nie wilgotnym. Jakieł prace na cienkich materiałach do 25 mm bez problemowo będzie sobie radzię nawet jełli silnik będzie miał tylko 350 W.

http://allegro.pl/stolowa-pila-tasmowa- ... 92045.html

Tu masz takiego ,,bęczka" małego. na podziałki na stole raczej nie patrz bo to fikcja. Stół względem tałmy należy ustawię w kęcie prostym za pomocę choęby zwykłej ekierki. Blaszanę osłonę z górnej prowadnicy wyrzuę w cholerę bo tylko przeszkadza i zmniejsza przełwit cięcia.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Z tym wyrzucaniem osłony, to bym się nie spieszył. Piła spadajęc lub pękajęc może narobię niezłego bałaganu w zetknięciu z naszymi kołczynami górnymi. :-/
Lepszym rozwięzaniem będzie będęšłobcięcie osłony od dołu, lub wykonanie osłony typu siatkowego-ażurowego tak uformowanej, aby zwiększyę to, co nam jest potrzebne, a jednoczełnie nie zmieniajęc funkcji ochronnej osłony.
Oczywiłcie prowadnice piły dolna i górna musi pozostaę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Nic sie nie dzieje Ryszard możesz mi wierzyę na słowo. ta osłona ma jakieł 15 cm i jest tam kompletnie nie przydatna. Jak piła pęka to ważne , że koła są w osłonie. mnie już się to przydarzyło kilka razy w czasie pracy i nie mam nawet drałnięcia. Poza tym jak każdego urzędzenia trzeba się nauczyę . Piła przed pęknięciem z reguły ,,sygnalizuje to" bardzo często ,,pukaniem " o prowadniki. Pęka z reguły w miejscu zgrzewu i kiedy to zaczyna puszczaę robi się lekki zadzior w tym miejscu. Słuchaę jak cholera. Trzeba przerwaę pracę, zmienię piłę i po kłopocie. Piszę to z mojego doświadczenia i nie jest to wyssane z palca. Nie narażał bym chłopaka na żadne niebezbieczełstwo przecież. . . Osłonę więc spokojnie można wywalię bez żadnych obaw że pękajęca piła nas uszkodzi. Poza tym to dołę małe urzędzenie i mały przłwit. Gdyby to była piła ęšłĽefam i przełwit 50 cm w górę... :shock: odłonięte koła itd ... no to wtedy trza już uważaę i to bardzo.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
shopiK

Ja z kolei przeględajęc zdjęcia otwartych urzędzeł zastanawiałem się, czy nie można tej szyny z prowadnicę od góry skrócię żeby zwiększyę przełwit. Tylko jest jedno ale. Tak sobie myłlę, że raz od wielkiego dzwonu potrzebowałbym maks 100mm, żeby np. główkę pochylonę wycięę. Tylko czy takie małe urzędzenie będzie w stanie przecięę klocek 10cm... Pewnie bardzo powoli tak.
Takę marketówę widziałem na żywo tylko pobieżnie - więc gdybam - byę może samo zdjęcie osłony wystarczy.

To z kolei jeszcze jedno pytanko: Za ok. 800 zł jest piła firmy Jet. Czy jest jakał różnica konstrukcyjna, która mnie przekona, żeby dopłacaę te 300 zł? Silnik ma tę samę moc, przełwit ten sam, blat podobny?

Zastanawiam się, czy nie warto też zwracaę uwagi na rowki w blacie pozwalajęce na przymocowanie różnych prowadnic. np. Piła meec za ok. 600 zł ma płaski blat - nic tam nie przymocuję. Pokazany wczełniej "bęczek" takowe posiada.
poco
Moderator

Wszystkie te oferowane piły budżetowe są tego samego rodzaju i bardzo zbliżonych parametrach. Sprawa nazwy jest drugorzędna, a najważniejszy parametr będęcy również wyznacznikiem wysokołci cięcia , to łrednica koła pasowego.
Stosowane -allegro- okrełlenie 'włosówka" jest błędnym z gruntu, a pokazywanie wyrzynarek jako pił tałmowych nadużyciem, albo totalna niewiedzę.
Jeżeli kupujesz któręł z tych tanich pił tałmowych, to kupujesz nazwę, bo osprzęt i inne detale bywaję bardzo podobne. Różnice będę w użytych materiałach na stoły , prowadnice itp.
Przy włałciwym użytkowaniu są one nie do zajechania, a moc silnika można zwiększyę stosujęc większe lub przewinęę .
Obawa o przecięcie tych 100 mm niepotrzebna. Przetniesz i więcej, ale podstawę jest odpowiednia tałma tnęca - poczytaj o nich na googlach i w informacji na allegro tam, gdzie piły tałmowe.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

coś o ustawianiu pił...

http://www.youtube.com/watch?v=ZviQKoKJ3yI

Ciekawe, czy "bęczki" maję możliwołę tych wszystkich regulacji
Awatar użytkownika
palisander

Maję, maja Shopik. Co prawda w wersji mocno uproszczonej i bardziej prymitywnej , ale maję. To co pokazałeł to maszyna , której u nas w Polsce nie kupisz. LAGUNA. To już sprzęt super profesjonalny a cena taka , że za te pieniędze można wyjechaę z salonu nowym, bardzo dobrym samochodem kupionym za tę kwotę. Zwróę też uwagę na tasme tnęcę... zęby maję napawane malełkie płytki HM. W Polsce kupię gDzieł taka tałmę tnęcę...? można zapomnieę.

I tak na koniec... niech każdy uważnie się przyjrzy i weęšłmie sobie do serca to co pokazuje poniższy filmik. Nie tylko przy piłach tałmowych , ale też przy innych narzędziach skrawajęcych jak piły tarczowe, piły ręczne itd... Polecam.

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=fK9 ... =endscreen
podstawa to dokładność
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
można kupię tałmę z węglikiem u nas .
co prawda to jakieł 300 - 500 pln ( w zależnołci od długołci , grubołci , itp .) .
da się cięę i takę bez - byle dobrej firmy , dobranę , ostrę - no i oczywiłcie prawidłowo zgrzanę .
dawno temu trzeba było lutowa takie piły - albo na mosiędz - albo na srebro.
teraz to bajka - firma zgrzeje tak że prawie łladu nie ma .
jak nie będziesz cięł paęšłdzierza i gwoęšłdzi to można długo cięę .
w kołcu to nie stolarnia i nikt w tym fachu nie tnie dziesiętek metrów materiału dziennie - chyba że raz na czas - więc łrednio 25 cm dziennie :shock:
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
palisander

Faktycznie firma Dinstal ma w ofercie tałmy Wikus z węglikami . Znalazłem i ja bo był z tym problem Dobrze wiedzieę... Ciekawe jak z dostępnołcię i jakie ceny za metr ?
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Tych też można zapytaę o tałmy z węglikiem.
http://allegro.pl/pily-tasmowe-pila-tas ... 83533.html
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Tak sobie pomyłlałem, że przecież mogę wzięę sobie jakęł piłę na raty. Czy moglibyłcie doradzię mi konkretny model do powiedzmy 1300 zł? Oczywiłcie, jełli wystarczy coś za 500 to też poproszę. Jest tego trochę i nie wiem, co wybraę.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

shopiK - nic konkretnego nie mogę polecię w tej cenie, natomiast mogę napisaę, która piła zwróciła moję uwagę. Zajrzyj tutaj. Dlaczego ta?
1. Moc 750W ( czy akurat ma, to inna sprawa, natomiast większołę pił w zbliżonej cenie ma w opisie ok 350W).
2. Cena przystępna.
3. Maksymalna wysokołę cięcia 170mm.
4. Przełwit pomiędzy ramę a tałmę - 300mm.

No i tak się zastanawiam czy kupię czy nie.. wętpliwołci wynikaję z tego, że nie ma nigdzie w sieci żadnych opinii, konkretnych informacji, nic..
Nie wiem jakie jest prowadzenie tałmy - czy to są łożyska, czy jakieł bloki.
Sprzedawca ma głęboko w ..... zapytania, które wysyłam do niego mailem. Dzwoniłem, miał przesłaę info.. zero odzewu. Zawsze można kupię, zajrzeę do pudła, i jak po wizualnej inspekcji okaże się, że sprzęt jest badziewny, to zapakowaę i odesłaę do sprzedawcy (oczywiłcie do 10 dni od zakupu).

Codziennie sprawdzam allegro, ale w cenie do 1500 rzadko coś sensownego się pojawia.

T.
Awatar użytkownika
palisander

Masz zamiar kupię nowę czy używanę....? Podstawowe pytanie...

Musisz szukaę takiej aby miała jak największę łrednicę kół prowadzęcych co zwiększy Ci wysokołę cięcia. Jełli trafisz ( w co wętpię...) na wysokołę cięcia 190 mm w tej cenie to kupuj. Tałma pewnie będzie długa na jakieł 2300 mm a silnik około 750 do 900 W. Jełli jeszcze koła będę mieę szerokołę która pozwoli za założenie tałmy o szerokołci te 25 mm.... no to kolego masz czego chciałeł bo pozwoli Ci to na rozcinanie nawet materiału na topu do większołci typów gitar. ;-)
http://allegro.pl/przecinarka-tasmowa-d ... 95361.html

Tu masz zwykłę marketówkę z wysokołcię Cięcia do 170 mm ( mało...) ale nowa i jak zajeęšłdzisz ję w cięgu roku rzucasz im na twarz i żędasz zwrotu kasy albo nowej maszyny.... to tez jakieł wyjłcie. Maszyna byle jaka jak wszystkie w tych cenach. Jak zmienisz tałme i wyregulujesz będzie hulaę... nie tniesz przecież kilometrów w cięgu miesięca. Trochę lepsze to już ponad 2000 cena.

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Ten egzemplarz jest ok. Tylko potrzebne pomieszczenie i transport, a to trochę kosztuje. Niestety.
http://allegro.pl/pila-tasmowa-gubisch- ... 87765.html
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ