Okazja czy nie okazja?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

jawor falisty - deseczka tak na moje dobre oko ok. 1 cm gr, 20 szer i długołci 1 m (100zł).
gdyby ta deseczka miała przynajmniej 15 mm grubołci nadawała by się na profilowany top, a już teraz nadaje się na płaski.
Gdybym mieszkał w okolicy nie omieszkał bym się wybraę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

To i ja się podepnę..
Zastanawiam się czy warto podjechaę i oględnęę. Jesion.

T.
popik10

Nie ma co się zastanawiaę :-D
Jechaę, kupowaę (jak ładne) i robię :mrgreen:
Cena raczej dobra jak za jesion, u mnie olcha w klasie 1 po suszarni za m3 1800 zł. a tu jesion wychodzi 2200 zł.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zadzwoniłem do gołcia z zapytaniem ile ma po łcięciu do suszarni - odp. ok. roku, czyli jest łwieże, suszone. Drugie - jakie grube pnie były, bo ze zdjęcia to niewiele widaę -odp. 20-40 cm. zapomniałem dopytaę jaka wilgotnołę jest w tej chwili i w jakiego typu komorze było suszone, bo przerwało mi się połęczenie. :evil: Typ komory powie czy rzeczywiłcie to była suszarnia próżniowa, a te profesjonalne są raczej bardzo drogie - ja też mogę powiedzieę, że suszyłem w próżniowej u sąsiada /sąsiad nie ma takiej, tylko zwykłę opalanę trocinami, a na dachu postawił pompkę od wspomagania z samochodu; tez wycięga powietrze :mrgreen: . Jaka to jest różnica, to proszę poczytaę w temacie. Zapytajcie w tej kwestii, bo może to byę kicha dlatego, że będzie prężyę mocno jeżeli było suszone szybko, a takie drewno , to tylko na sztapel i niech poleży jeszcze z rok po tym suszeniu. Co z tego się da potem zrobię, to nie jestem w stanie powiedzieę, ale trepy do schodów klejone na pewno. Suszenie, a suszenie , to dwa suszenia i znajęc ziomali nie uwierzę żadnemu, że mówi prawdę.
Będzie którył kupował, to raczej bym kupił tę 50 mm, bo sporo odpadnie na obróbkę, no i szukaę bliżej łrodka pnia - chodzi o układ słojów i wyginanie przy dosychaniu. Obejrzeę pęknięcia i ich przebieg, chyba, że to na listewki do latawca....
Dobrze jest wzięę swój wilgotnołciomierz, bo tym można kasą wytargowaę. To są spore pieniędze, a za takie należy się dobry materiał.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Czyli sprawa się komplikuje :). Ja też dzwoniłem do sprzedawcy, tyle, że pytałem ogólnie, o wilgotnołę, kiedy łcięte, itp. łcięte ponoę ok półtora roku temu, wysuszone, i teraz leży sobie na zewnętrz pod przykryciem. Wilgotnołciomierza nie posiadam, więc mogę jedynie ocenię wyględ i jakołę desek. I ewentualnie zaryzykowaę, kupię desek na dwa korpusy, i odstawię "w kęt" na jakił czas.

Dzięki za info w temacie.

T.
popik10

W zasadzie bez względu na to gdzie się kupuje drewno i jakie - zakładam że suszone. Powinno leżeę w naszym prywatnym składzie rok - dwa. Tak dla własnego bezpieczełstwa. Wtedy mamy pewnołę, że odprężło i gryf który wystrugaliłmy nagle nie trzałnie wzdłuż.
Po prostu nie ma innej opcji jak robię zapasy :-(
Pozdrawiam
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
po roku - dwóch nie masz żędnej gwarancji .
roiłem z kumplem próbę na jaworku leżęcym 5 lat na strychu .
z całkiem małego kawałka - jakieł 200mm/50/50 wylazło 50ml wody .
oczywiłcie - w komorze próżniowej .
tak że - spokojnie .
dlatego zresztę ( między innymi ) takie są ceny drewna lutniczego .
pozdrawiam .
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Jeżeli ktoł po łcięciu kładzie dechę na 2lata to pewnie że nie wystarczy, napisałem że najpierw suszarnia - w której schodzę np do 6%. A potem sezonowanie.
To 6 % to tak naprawdę fikcja bo decha po wyjęciu z komory łapie wilgotnołę z powietrza i już jest więcej. I jełli ( z moich dołwiadczeł) mamy dobrze wysuszony materiał i potrzymamy to dla odprężenia ze 2 lata to wystarczy.
Ale każden jeden ma swoje metody.:-D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ