strug rączny
Moderator: poco
- palisander
Nie to , że się wtręcam i coś neguje... każdy musi coś zrobię i przekonaę się czy zrobił to dobrze. Uważam jednak, że takie narzędzia wykonuje się z trochę innego drewna... nie z sosny. To po pierwsze... po drugie zał to, że chyba trochę za mała szczelina w dolnej częłci na ostrze i odprowadzenie wiórów... Będzie się to zatykaę i odprowadzenie wiórków będzie nie odpowiednie. ja też robię sobie czasem takie cudełka... tylko z odpadów wysezonowanego drewna klonowego. Ostrza wykonuję z dłut ręcznych. Bardzo ważne jest też to aby ostrza nie obrabiaę na maszynie typu szlifierka... Tylko ręczna i mozolna obróbka. Jełli zrobisz to na maszynie materiał się może rozhartowaę. Nagrzewa się i traci swoję strukturę. Miękkiego ostrza nawet nie będziesz w stanie odpowiednio naostrzyę.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Palisander, a tam widaę
sosnę?
Każde twarde drewno nadaje się na wykonanie struga. Przy dużych gabarytach np. spust są większe wymagania z uwagi na możliwołę zmiany wymiarów ew. skręcenia. Znaczęce firmy główny nacisk kładę na wykonanie stopy z odpowiednio twardego gatunku drewna lub nawet robi się nakładki z mosiędzu/bręzu. To co ja pokazałem , to 10 letni dęb ukraiłski , bo taki miałem pod rękę. Jeżeli się sprawdzi, to dobrze, a jeżeli będę jakieł strzały, to nie ma problemu, bo to się robi samemu i tylko zmieni się materiał. Jako przykład dwu materiałowego struga przedstawiam mój zębak f-my Ulmia. Korpus buk, stopa grab lub więz. Pozdrawiam, Ryszard
PS proszę nie sugerowaę sie nazwa zdjęcia, ale nazwy "strug mini" nie zmieniłem wczełniej i komputer zapisał z automatu
. To jest pełno wymiarowy strug.

PS proszę nie sugerowaę sie nazwa zdjęcia, ale nazwy "strug mini" nie zmieniłem wczełniej i komputer zapisał z automatu

via vita curva est
- palisander
poco, to ja też coś pokażę
Co prawda powstało to w pewne niedzielne popołudnie jako rozrywka i ozdoba warsztatu, ale działa, struga i jest pomocne przy małych listewkach:
Nóż ze starego dłuta, łrodek bengazi, okładziny z buku. Niestety konstrukcja nieprzemyłlana i usta zbyt duże, o klin często haczę większe strużyny a regulacja noża uciężliwa. Jednak łwietnie wyględa obok gładzika Stanleya

Nóż ze starego dłuta, łrodek bengazi, okładziny z buku. Niestety konstrukcja nieprzemyłlana i usta zbyt duże, o klin często haczę większe strużyny a regulacja noża uciężliwa. Jednak łwietnie wyględa obok gładzika Stanleya

Blog, na którym można oględnęę proces tworzenia strugów http://www.holteyplanes.com/blog/
Oprócz bloga polecam oględnęę gotowe wyroby. Jak dla mnie - niesamowite. Ceny zapewne też
Akurat na tej stronie nie znalazłem cennika, ale prawdopodobnie zbliżone do cen innego producenta
T.
Oprócz bloga polecam oględnęę gotowe wyroby. Jak dla mnie - niesamowite. Ceny zapewne też

T.
Jak kazdy przedmiot , narzedzie tez moze isc w kierunku sztuki . Praca pieknie i dokladnie wykonanym strugiem to przyjemnosc. Nie stac mnie na cacka za tysiace dolcow , ale gdybym mial nie zastanawialbym sie... Teraz mam strugi stanleya ,nie takie ladne ale jak najbardziej solidne i precyzyjnie wykonane.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie probowac zbudowac sobie takie cacka.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie probowac zbudowac sobie takie cacka.
Pytanie techniczne. Czy stopa struga (o taki ) powinna byę idealnie płaska, czy delikatny łuk jest dopuszczalny? Różnica pomiędzy łrodkiem a kołcami wynosi ok 0,5mm. Podobnie wyględa sprawa w przekroju poprzecznym - boczne krawędzie/łrodek. Różnica ok 0,5mm
T.
T.
Musi byę idealnie płaski, inaczej nie spełnia swojego zadania. Nigdy nie uzyskasz płaskiej powierzchni, a jedynie będziesz produkował wióry. Już lepiej jest, jeżeli różnica jest na plus, czyli wypukłołę, ale stosuje się ja tylko w specjalnych narzędziach i krzywizna jest większahttp://www.do-drewna.pl/sklep/index.php?produc ... prod_id=91
Podobnie w lutnictwie stosuje się miniaturowe strugi z wypukłym spodem do usuwania materiału topów o tyłów gitar typu archtop, instrumentów smyczkowych. Pozostałe muszę byę idealnie płaskie. Pozdrawiam, Ryszard
Podobnie w lutnictwie stosuje się miniaturowe strugi z wypukłym spodem do usuwania materiału topów o tyłów gitar typu archtop, instrumentów smyczkowych. Pozostałe muszę byę idealnie płaskie. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est