[Fotorelacja] - Budowa Telecastera

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jełli chcesz bawię w pogłębianie kanału, a masz już zrobiony radius to będziesz miał spory problem.
Ja bym na Twoim miejscu przykleił gryf do klocka radiusowego na tałmę dwustronnę. I tak to frezował. Ale tu też jest mały haczyk. Jak ustawię gryf na klocku żeby frez wchodził w gryf w tej samej pozycji co poprzednio. Obawiam się że troszeczkę jednak ten kanał rozfrezujesz na boki.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jeżeli oprze gryf na płaszczyęšłnie główki, to wystarczy do poziomowania. Dodatkowo powinny byę dostępne płaszczyzny boczne kołca gryfu, więc nie ma tragedii z precyzyjnym ustawieniem. Nawet jak trochę "rozbije" szczelinę, to przecież wklejkę dorabia do gryfu, a nie odwrotnie. Będzie dobrze.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Raczej nie ma problemu z ustawieniem jak Rysiu pisze, poza tym obmysliłem sobie,ze ponad prętem przejade ósemkę. W ten sposób sam pręt będzie w pogłębionym super dopasowanym rowku 6 a ponad nim będę mial elegancki prosty rowek 8. Tyle tylko,ze wklejka będzie szersza i troszke inaczej to będzie wygladao. No ale zobaczymy. To jest opcja2 jak "nie pójdzie" opcja1 z zostawieniem rowka 6 :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Fakt nie pomyłlałem o główce, że może byę użyta do ustawienia gryfu.
W grupie siła :-D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No panowie wyględa na to,że operacja się udała i pacjent żyje i ma się raczej dobrze. Podejrzewam,że będzie też lepiej wyględał z ciemna wklejkę :) Pomysł z ustawieniem wg główki się sprawdził Rysiu. Jutro raczej nie będę miał czasu zejłę do warsztatu, ale pojutrze się wszystko okaże ;) Aha - zastosowałem jednak opcję dwa gdyż dawała mi idealne krawędzie nowego rowka i tym samym wklejka ładnie pasuje ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Powoli zaczynam rozmyslaę nad sposobem frezowania korpusu pod binding. Mam tylko frezarkę do dyspozycji, ewentualnie zamontowana do stołu i tez wpadł mi do głowy taki oto pomysł: kawałek klocka przykręconego tak,żeby frez wystawał na grubołę bindingu, wysokołę oczywiłcie regulowana sama frezarkę. Co myłlicie? Sprawdzi sie?

PS. Binding 6mm/1,5mm
Załączniki
patent.jpg
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

coś takiego jak na tym zdjęciu?

T.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

To co na zdjeciu kolegi mola sprawdzi sie idealnie, metoda kolegi Pinia niestety nie.
Bedziesz miec rozne glebokosci rowka w zaleznosci od promienia ugiecia korpusu w danym miejscu. Zeby zachowac wymiar, musialbys miec ogranicznik centralnie z frezem, tak wlasnie, jak w pokazanym przez kolege mola przyrzadzie.
Prosciej jednak jest uzyc zwyklego freza do licowania, zamieniajac mu lozysko na mniejsze, na przyklad od frezu do zaokraglania, nawet w tanich zestawach popularnych frezow cos dobierzesz.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No ok. Fajne pomysły. Kminię dalej ;)
Awatar użytkownika
molu

Jeszcze taki sposób -> link. Też prosty.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Wg tego co omówiliłcie projekt wyględa tak,że nad frez idzie kętownik i chyba sprawa załatwiona w tym momencie bez dokupywania jakis łozysk.
Załączniki
patent2.jpg
patent2.jpg (11.24 KiB) Przejrzano 5674 razy
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

molu pisze:Jeszcze taki sposób -> link. Też prosty.

T.
No przeciez to bardzo podobne do tego co narysowałem pierwsze. Ja musiałem dac na bokach coś bo frez grubszy. Mniejsza z tym - cos sie wykombinuje. Dzieki za pomysły
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ja testowałem takie rozwięzanie:
http://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=1389

Idzie nieęšłle (ale nie stosowałem na gitarze)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ok. Co by stało się relacji za dołę - fotki na nowo zaklejonego gryfu. Wyszło naprawdę nieżle.
Ale i tak wróciłem z warsztatopiwnicy wkurzony bo nijak nnie mogę sobie poradzię z frezowaniem dechy. gruba, twarda, frezarka 2,5kw i frez za 50 zł i **j - wiecej hałasu niz to warte. Musiałem skołczyę, bo jade po mm góra 2 mm i długo idzie i sie boję,ze mnie sąsiedzi rozjada bo słychac na 3-cim piętrze jak robie. Trudno - decha wygrała. Poszukam jakiegoł stolarza z porzędnę frezarkę stołowę ;)
Załączniki
IMG_20121218_210032.jpg
IMG_20121218_205936.jpg
Awatar użytkownika
molu

Jeżeli masz taki nadmiar materiału do zebrania jak na zdjęciu to sporo tego. Ja bym frezarkę nie walczył :)

T.
Zablokowany