Projekt Precel - pierwszy bas.
Moderator: poco
Re: Projekt Precel - pierwszy bas.
No właśnie największy problem w burłcie to płynne przejłcie. Nie jest to proste nawet jak się sto razy obejrzy i przeczyta, robiłem i niezbyt mi wyszło a miałem temat obejrzany i nie pomogło. Wprawa i trening - tyle w temacie. Czasem coś się po obejrzeniu filmików i przerobieniu warstwy teoretycznej uda za pierwszym razem ale z burstem tak łatwo nie jest.
Pozdrawiam Janek
Bo trzeba łagodnym pigmentem nakładaę wiele warstw i blendowaę czystym spirytusem (bejce spirytusowe). Wtedy przejłcia będę gładkie. Do przetrenowania.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Samo barwienie na drewnie wyszło przyzwoicie. Były łagodne przejłcia i w miarę równomierny ton. Problemy pojawiły się w trakcie nakładanie politury i kręceniu tamponem. Delikatnie mówięc cała praca poszła w diabły - barwnik się rozmył i miejscami powycierał. Do barwienia posłużyła bejca spirytusowa. Dalej â??ratowałemâ?? się nakładaniem pigmentu pomiędzy warstwami politury. Możliwe, że sposób nakładania politury jaki sprawdza mi się na czystym drewnie nie sprawdzi się na drewnie barwionym - tu pierwsze warstwy trzeba nałożyę ostrożnie tak, aby nie zmyę poprzednich. Ja z przyzwyczajenia zrobiłem po swojemu. Faktycznie na tym etapie pracy przewagę zyskuję metody natryskowe. Przerosło to moje możliwołci. Wniosek jest dla mnie tylko jeden - Rafał szelak nakładaj tylko na czyste drewno i koniec kropka. 
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
- SebastianL
O właśnie. Politurujęc gitarę zawsze w pierwszej kolejnołci kilka razy trzeba przejechaę tkaninę (nie tamponem w tym wypadku) po barwięcym drewnie*, na przykład palisandrowych częłciach rozety lub bindingu. Pojedyncze pocięgnięcia, zawsze czystę częłcię tkaniny, z kilkoma kroplami roztworu. Powtarzamy tak, aż szmatka którę nakładamy szelak przestanie byę zabarwiona. Jełli ten etap zostanie pominięty, to wszystko dookoła będzie czerwone (w przypadku palisandru).
* Robi się tak też w odwrotnym przypadku. Gdy powierzchnia politurowana jest z palisandru, a są na niej ozdobne żyłki z jasnego drewna, to zabezpiecza się tak jasne drewno, by nie złapało ono koloru.
Skoro bejca się rozmyła od politurowania, to może również w przypadku bejcy warto takę metodę zastosowaę.
* Robi się tak też w odwrotnym przypadku. Gdy powierzchnia politurowana jest z palisandru, a są na niej ozdobne żyłki z jasnego drewna, to zabezpiecza się tak jasne drewno, by nie złapało ono koloru.
Skoro bejca się rozmyła od politurowania, to może również w przypadku bejcy warto takę metodę zastosowaę.
-
Przy okazji Piotr dziękuje za pomoc w odnalezieniu włałciwej pozycji mostka. Wszystko jest na stronie https://www.stewmac.com/parts-and-hardw ... ss-bridge/
Do tego jest jeszcze kalkulator. Otwory montażowe tylnich wkrętów mostka powinny znajdowaę się na linii 35â?? w przypadku skali 34â??. Dził jak nie będzie pogody na spacer - złożę basidło - warto sprawdzię czy warte jest refiniszu.
Do tego jest jeszcze kalkulator. Otwory montażowe tylnich wkrętów mostka powinny znajdowaę się na linii 35â?? w przypadku skali 34â??. Dził jak nie będzie pogody na spacer - złożę basidło - warto sprawdzię czy warte jest refiniszu.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Pozostało wyregulowaę wysokołę strun na siodełku. Ustawię pickup, przykręcię maskownicę i cała reszta jak w przypadku wieku młoDziełczego. Większy brat obok mniejszego.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Super!
Fajny burst wyszedł kolorystycznie. Może pomyłl czy by górny róg nie wypełnię całkowicie czernię? Podumaj.
Fajny burst wyszedł kolorystycznie. Może pomyłl czy by górny róg nie wypełnię całkowicie czernię? Podumaj.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
łliczne drewienko na topie.