Sezon grzybowo-nalewkowy
Moderator: poco
Re: Sezon grzybowy
Zazdraszczam tej wiedzy i doświadczenia...bo grzyby lubię, ale jakoś tak... - a pieczarki?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Sezon grzybowy
... - a pieczarki - rosną w sklepie i zbiera je się z koszem ale sklepowym.
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Tak trochę muchomorów jest jadalnych i są bardzo smaczne, zdziwił byś się jak bardzo. Czesi zbierają Muchomory czerwieniejące i jest to u nich normalny grzyb nikt nie ma oporów przed jego jedzeniem, nazywają je Ruźovky. Ja zbieram te dwa, które pokazałem ale są jeszcze inne ale nie tak smaczne.
Tylko tu podobnie z resztą jak w przypadku każdych grzybów blaszkowych potrzebna jest 100% pewność i wiedza bo pomyłka może kosztować życie jak w ostatnich miesiącach facet otruł czterech sąsiadów dając im grzyby blaszkowe.
W Polsce jak nie zbierasz grzybów blaszkowych to nic ci nie grozi co najwyżej kibelek
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
- Posty: 749
- Rejestracja: 2020-06-16, 08:55
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Sezon grzybowy
Ponoć ortodoksyjni smakosze grzybów nie uznają pieczarki z grzyba. Nie wiem tylko na ile jest to dowcip
Na grzyby lubię chodzić, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemności płynącej z wędrowania po lesie.
Na grzyby lubię chodzić, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemności płynącej z wędrowania po lesie.
Re: Sezon grzybowy
Dzisiaj na spacerze uśmiechnęły się do mnie dwie Kanie Czubajki. Można je poznać po tym, że mają zygzaki na trzonie i ruchomy pierścień. Przez dyletantów najczęściej mylone są ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
- Załączniki
Pozdrawiam Janek
-
- Posty: 457
- Rejestracja: 2010-03-14, 10:48
Re: Sezon grzybowy
- no ale tu w ornitologię już idziemy. Kania to smaczny grzyb choć niektórym Kania może się bardzo źle kojarzyć zwłaszcza tym bardziej wiekowym na forum co pamiętają jeszcze towarzysza Kanię sekretarza.
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
No to ja też dziś przetwory zrobiłem:) Wiśnia to pół na pół sok i duch.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
- Posty: 1173
- Rejestracja: 2018-04-18, 23:05
Re: Sezon grzybowy
A ja polecam pomidory kiszone, przed kiszeniem koniecznie je ponakłuwać.
Pozdrawiam Andrzej
Re: Sezon grzybowy
Oooo a Piotrek robił marynowaną kość w sosie własnym - hmmm oryginalne danie
Sok z 75% wzmocnieniem?
Sok z 75% wzmocnieniem?
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Kość na siodełka Rosół się gotował:) A wiśnia jest wiśnia. Na zimne wieczory jak znalazł...samo zdrowie, tylko sok i spirytus 95%.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Sezon grzybowy
Ja tam takie specyjały to uwielbiam U mnie stoi sosnówka z młodych pędów, orzechówka z zielonych orzechów włoskich i tarninówka. Będzie jeszcze pigwowcówka i dereniówka. Jak przemyślę temat to i pigwówka dla żony też się zrobi. Nalewki robię już trochę lat i jak raz zaczniesz to po ptokach jak mówią starożytni
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Kurcze, takie specyfiki... ale patrząc jakie grzyby zbierasz - to się nie dziwię, że w spiżarce jak u Gargamela
pozdrowienia
Piotr
Piotr