Telecaster, przynajmniej z kształtu.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Telecaster, przynajmniej z kształtu.

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No to lux - pokaż jak wyględa teraz tył gryfu, wszak wykonałeł dosyę trudny zabieg na żywym prawie organizmie ;)
pozdrowienia
Piotr
Pumba

Nieprzeczytany post autor: Pumba »

A proszę:

Obrazek

Obrazek

Najbardziej bałem się tego, czy uda mi się drugi raz zabarwię drewno w tej samej barwie, bo barwiłem miksem kilku kolorów... Wyszło OK.

A tu efekt modyfikacji w nacięgu mostu...

Obrazek

Dzisiaj natomiast... Przyszedł czas, żeby sprawdzię, jak ma się rzeczywistołę do moich założeł...

Obrazek

Akcja strun jest OK, most udało się wypoziomowaę, menzury jeszcze nie ustawiałem - zostawię sobie to na póęšłniej, ale chyba można lakierowaę :)
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

łwietnie to wyględa.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Noooo :) Prace się posunęły. Już po regulacjach? coś zostało?
pozdrowienia
Piotr
Pumba

Ano, się posunęły...

Obrazek

Kilka rzeczy do ogarnięcia zostało w zasadzie, ale gitara gra :) Na razie najbardziej cieszy mnie mnogołę różnych brzmieł, które mogę uzyskaę.

A do ogarnięcia zostało - zamówiłem inne potencjometry, bo te Bournsy, co je mam jakoł mnie kulturę pracy nie zachwycaję, wajchę do mostu muszę jeszcze założyę... A, no i blokowanie mostu ogarnęę, tego w zasadzie najbardziej ciekaw jestem. Ino się muszę dopchaę do tokarki ;) Kiedyś muszę też most rozebraę i wysłaę elementy do niklowania czarnego...
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No i pięknie.
Gdzie łlesz elementy na takie barwienia?
Pumba

Jeszcze nie wiem, pierwszy wyskakuje Elbit w googlach...

Zazwyczaj jednak w firmie jednak skupiamy się na praktycznej, a nie estetycznej stronie wykołczenia. Stęd raczej chromujemy, niż niklujemy mosiędz, stal cynkujemy, a aluminium w najzwyklejszę anodę naturalnę idzie. Niklowanie to raczej estetyczne wykończenie z racji miękkołci.

Inna sprawa, że nam ostatnio galwanizernię w Gdałsku zamknęli całkowicie i pozostaje już tylko wysyłka...
Awatar użytkownika
PiotrCh

Hej, jak wiosło się ułożyło? Jeszcze na dotarciu? Napisz coś o wrażeniach aktualnych bo trochę czasu minęło, lakier już twardy ;)
pozdrowienia
Piotr
Pumba

To wszystko przez to, że Sławka temat przejrzałem ;)

Gitara wyszła naprawdę super, z jednym małym 'ale' - a mianowicie - przesadziłem z obniżaniem akcji strun przy siodełku. Przy wymianie strun do poprawienia.

A tymczasem zabrałem się za przerabianie wzmacniacza... No i raz, że ja chyba nie umiem nie rzucię się na głębokę wodę, a dwa że Sławkowe zmagania wzmacniaczowe tak mnie 'natchły', że od dwóch tygodni w zasadzie nic innego nie robię tylko się douczam i kombinuję przy projekcie.

Proszę o cierpliwołę, jak skołczę te swoje fanaberie, postaram się pokazaę efekt ;)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No... Sławek to potrafi natchnęę :-D
Znam to z autopsji ;-)
Awatar użytkownika
slawekmod

Nieprzeczytany post autor: slawekmod »

No ja się akurat chwilowo wyłęczyłem z elektroniki, muszę od tego odpoczęę ze dwa tygodnie jeszcze. Potem zrobię PP 1W na Ecc82. A wszystko przez jeden model latajęcy RC.... Znalazłem kadłub modelu którego nie ukołczyłem 15 lat temu i mnie natchnęło. Częłę elementów sie pogubiła więc zaczęłem rysowaę od zera http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... f=6&t=1884

A gitary gratuluję... Szkoda że nie mam warunków do takich prac.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Jako że w poczętkach użyto sformułowania "asymetryczny kształt szyjki" a warto to objałnię, stęd pomysł aby unaocznię jak to wyględa
https://i1.wp.com/www.kappi.com/blog/wp ... =600%2C599
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej
Pumba

Moję szyjkę ilustruje numer 3 na tej grafice. ;)

Trochę czasu minęło, gitary używam i jestem z niej zadowolony. Do bycia bardzo zadowolonym, muszę jeszcze raz podejłę do delikatnego wyrównania progów, bo mi w paru miejscach brzęczy jak nisko ustawię akcję strun... Trochę mi projekty pozwalniały z różnych względów, ale jak już w kołcu ruszę, to opiszę finalny efekt.
ODPOWIEDZ