Ukulele Tenor
Moderator: poco
Re: Ukulele Tenor
Jest też argument przeciw używaniu drewna na takie poprzeczki- krzyżowanie słojów powoduje napięcia podczas zmiany wilgotnołci. Zamiast drewna można użyę tasiemki krawieckie i klej skórny (takie poliestrowe, nie rozcięgalne)
- SebastianL
Różne bywa podejłcie do budowy instrumentów.
Gdzie dwóch lutników, tam trzy różne zdania.
Gdzie dwóch lutników, tam trzy różne zdania.
Dzisiaj pod nóż idzie Klon Jawor, jeden z twardszych zawodników, którego drewno można zaklasyfikowaę od twardych do bardzo twardych. Trudno się go obrabia, jeżeli włókna są w miarę proste to dobrze z włóknami strugiem z wysokim kętem lub w poprzek strugiem z niskim kętem natarcia. Wymaga wprawy i ostrych narzędzi, szybko tępi ostrza.
Pozdrawiam Janek
Akacja a włałciwie Robinia akacjowa. To idealne drewno dla amatorów bo przy jego struganiu poczuję się jak zawodowcy, łatwo i przyjemnie się struga. Wyględa trochę mdło ale pod olejem lub lakierem może nie będzie ęšłle. To drewno strugam pierwszy raz w życiu - obróbka to przyjemnołę.
Pozdrawiam Janek
Było trudno było łatwo no to musi byę też koszmarek. Zebrano w roli Frediego Krugera
. Obróbka tego łamliwego cholerstwa to mały koszmarek. W każdę stronę trzeba uważaę bo można wyrwaę kawał mięcha! Jak nie macie wprawy w pracy strugiem to omijajcie na poczętek. Ja na koniec strugania wyłupałem kawałek boczku ale na szczęłcie da się to dokleię.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Typowe miejsce na złamanie... Wielu z nas to przeszło.
Budujęc czwartę gitarę, tę cienkę i lekkę, trzymałem wierzch za dwa boki i wachlowałem, nasłuchujęc rezonansu. W pewnym momencie płyta pękła między słojami i podobny kawałek jak tobie został mi w ręce. Przykleiłem go potem.
Budujęc czwartę gitarę, tę cienkę i lekkę, trzymałem wierzch za dwa boki i wachlowałem, nasłuchujęc rezonansu. W pewnym momencie płyta pękła między słojami i podobny kawałek jak tobie został mi w ręce. Przykleiłem go potem.
Sebastian i trzyma???
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Trzyma jak marzenie. Co więcej, brzmienie poprawiło się zauważalnie. Chyba w kołcu uwierzę w gitarowe voodoo.
Jeden boczek wygięty drugi na kopycie. Limba bardzo ładnie wygięta, obawiałem się trochę ciasnego wygięcia na górnym zaokręgleniu przy otworze rezonansowym ale nic się nie stało. Po wyjęciu z kopyta boczek jest mocowany do formy gdzie będzie dosychał i utrwalał kształt przez parę dni.
Pozdrawiam Janek
Ależ to ostatnie zdjęcie przekłamuje
Boczek na kołcówce wyględa jakby był 2x grubszy:) Swoję drogę dobrze, że masz na horyzoncie walcówkę. Oszlifowane na walcówce boczki gnę się gładko.

pozdrowienia
Piotr
Piotr