Projekt stratocaster
Moderator: poco
-
Re: Projekt stratocaster
Sprawdziłem jeszcze raz ten mostek. Blok ma dokładnie 37mm sprężyna 1mm. Na kółkach troszkę zyskam ewentualnie gryf delikatnie odchylę od korpusu. Mostek będzie wyżej. Na tę chwilę nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jeszcze tylna załlepka jak będzie słabo to zrobię ję z lameli 4mm. W miejscu bloku da się zyskaę dodatkowe 2 mm. Jest odrobina strachu i nauczka na przyszłołę. Co prawda to prawda â??łatwiej deskę pocieniowaę niż ję póęšłniej pogrubasię â?? ...
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Oh ty w życiudarek pisze: 2020-05-06, 18:47 Sprężyny jak sprężyny ale w Stracie między komorę ,w której te sprężyny siedzę a kieszeniami pikapów jest zaledwie 5mm grubołci materiału. Tylko , że strat ma korpus 45mm. Ciekawe jak to w tym przypadku zadziała?![]()

pozdrowienia
Piotr
Piotr
O proszę. Będzie hollow body.
Z góry picquard a od spodu załlepka
Z góry picquard a od spodu załlepka
To zależy, jak głębokie są wybrania pod pick-upy.
Mam dołę dokładny model 3D Strata. Wynika z niego, że kieszeł tylna na nacięg sprężyn może mieę około 12.5mm głębokołci i jeszcze się ustrojstwo zmiełci. Rozmiarami bloku mostu to bym się nie przejmował, zawsze można go odkręcię i splanowaę.
Mam dołę dokładny model 3D Strata. Wynika z niego, że kieszeł tylna na nacięg sprężyn może mieę około 12.5mm głębokołci i jeszcze się ustrojstwo zmiełci. Rozmiarami bloku mostu to bym się nie przejmował, zawsze można go odkręcię i splanowaę.
Po planowaniu bloku zmienię się siły trzeba będzie dokładaę sprężyn. Pewno da się to zrobię.
-
Robiłem kieszenie zgodnie z planem. Plan wyszukany na forum. Przystawki 14mm, sprężyny 16mm. Pozostało 10mm pomiędzy. To planowanie bloku w mostku może okazaę się strzałem w 10.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Spokojne ruchy, pomierz wszystko posprawdzaj 3 razy - może wszystko się pomiełci i będzie cacy bez przeróbek. Najważniejsze to mieę most na stole i go obmierzyę, a potem frezowaę korpus.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
A to prawie po sąsiedzku. Ja jestem z Olsztynka.Przystawki najprawdopodobniej od Pana Zbyszka Wróblewskiego - Merlina - wszak jestem z Olsztyna.
Pozdrawiam Paweł B.
-
Wzajemnie wszystkiego dobrego. Całkiem niedaleko zwłaszcza, że mam blisko do obwodnicy. Może będzie można wymienię się doświadczeniami poza cyfrowę przestrzenię.Witheltz pisze: 2020-05-06, 20:42 A to prawie po sąsiedzku. Ja jestem z Olsztynka.
Pozdrawiam Paweł B.
Rafał
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Czy możesz coś więcej o powiedzięc o nałożonej politurze? Widze, że uzyskałeł ładny jasny, przejrzysty kolor. Sam ję miksowałeł czy użyłeł gotowej kupnej? Jełli kupnej to konkretnie jakiej? Sam rozważam politurowanie, ale brakuje mi jeszcze rozenania.
-
Kupiłem gotowę z Allegro. Była to najjałniejsza z dostępnych w litrowej butelce. Jełli trzeba to poszukam w historii zakupów. Nie jest to taka straszna sprawa jak by się wydawało. Ważne jest aby drewno przed jej nałożeniem maksymalnie wygłaskaę. Wtedy gładko idzie. Jełli jesteł zainteresowany większę ilołcię szczegółów zapraszam na priv.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Prace poszły do przodu jest już łwiatełko w tunelu ...
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Ostatecznie projekt stratocaster został ukołczony. Dziękuję wszystkim za uwagi oraz zainteresowanie tematem. Ostatecznie mostek nie sprawił żadnego problemu. Wszystko pasuje, blok też nie jest za długi. Pozwolę sobie na przedstawienie pełnej specyfikacji w temacie "Nasze Dzieła".
Rafał Kot
Rafał Kot
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Pewnie, że wszystko pasuje, widziałem to po wymiarach, które podałeł. Piękna gitara! Czekam na opis, fotki i relację z ogrywania.
pozdrowienia
Piotr
Piotr