Moje skrzypce S SOIL 1714 fotorelacja z budowy

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

michqq

Re: Moje skrzypce S SOIL 1714 fotorelacja z budowy

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Acha.

Niektórzy chcę/wolę żeby tę drewnianę szpilkę wkładaę z hebanu, robięc niejako dodatkowę ozdobę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A niektórzy właśnie nie...

(Jak widac na powyższych zdjęciach jest to też kolejny punkt na skrzypcach nadajęcy się do tego żeby lutnik się podpisał. Zdania na temat czy można / należy / nie powinno się są jednak podzielone. ;-) )

To teraz pytania o cięg dalszy:

(1) Czy wstawiasz kołki, wstawiasz duszę i robisz mostek żeby wypróbowywaę skrzypce jak są tj. "ograę je na biało", czy też gruntujesz i lakierujesz bez próbnego ogrywania?

(2) Czy opalasz skrzypce ultrafioletem przed gruntowaniem? Ponoę uważa się że Stradivarius opalał skrzypce ultrafioletem, z tym że w sposób naturalny, mianowicie białe skrzypce opalał był na słoneczku przed gruntowaniem, odpowiednio długo. Natomiast w XXI wieku istnieje sposób żeby imitowaę takie opalanie w sposób przyspieszony, przypalajęc skrzypce sztucznym ultrafioletem.
Solarium po prostu.
Niektórzy więc takie solarium robię:
Obrazek

( Niektórzy też jeszcze przyspieszaję opalanie chemię, stosujęc przy opalaniu ultrafioletem lub słoneczkiem dodatkowo słaby roztwór azotynu sodu. )

Inni zał tak nie robię, pozostajęc przy bejcy.
A niektórzy też przyciemniaję amoniakiem.
A niektórzy nic, tylko po prostu gruntuję.

( http://www.makingtheviolin.com/Wood_preparation )

To która z wersji u Ciebie, jeżeli można delikatnie zapytaę?
:->
(Jeżeli nie można zapytaę to też się nie obrazimy, to jasne że zaczynamy dotykaę sekretów kuchni...)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
michqq

darek pisze: Paramonov widzę , że pod skrzypcami leży jakał następna płyta w trakcie obróbki. Pamiętaj , że wszyscy tu lubimy patrzeę na takie fotorelacje :-)
Z poczętków wętku:
Paramonov pisze:(...)
Nie używam żadnych szablonów do kształtu sklepieł. Teraz zaczęłem skrzypce na formie Guarneriego.
(...)
To chyba ten Guarneri przebija nam tam w tle?
Miejmy nadzieje że Paramonov też i nim się w przyszłołci podzieli.
:-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
michqq

Skype to wynalazek który zmienił relacje rodzinne.
Dził Babcia może do wnuków zatele-wizjo-fonowaę i sobie porozmawiaję kiedy tylko chcę.
Raz zrobiłem eksperyment i podpięłem Babcię do telewizora, i przypięłem kamerkę nad.

ęšłĽona przeżyła wtedy wizytację Wielkiego Brata, w dużym pokoju na telewizorze pojawiała sie Jej Tełciowa w skali jeden-do-jeden i widac było jak oczy Tełciowej zamiast skupic się na Dzieciach to łcigały łapczywie po kętach pokoju szukajęc bałaganu i do-czego-się-przyczepię.

Już tak nie robię.

Skęd ta dygresja, otóż, Paramonov, my to jak ta tełciowa, zamiast patrzeę na skrzypki patrzym co jest dookoła, stęd chwalę ci ludzie dłutka albo pytaję się o tę drugę płytę która jest w tle...
W ramach takiego łypania po kętach pracowni zauważyłem tentego, no nie mogę się powstrzymaę.

Chciałem wypatrzyę kociołek na klej skórny. Na OLX są podgrzewacze do butelek mleczka dla dzieci po 20-60 za sztukę, i to amatorzy kupuję - jest grzałka z termostatem do grzania kleju.
Chciałem takiego wypatryę w tle i no nie mogę, natomiast zamiast tego wielokrotnie się pojawia klej Titebond Original, znany też jako "Titebond Czerwony".

Ty to tajtbondem wszystko kleiłeł?
Awatar użytkownika
Paramonov

Nieprzeczytany post autor: Paramonov »

Kołeczki nie są dla ozdoby. Tam były otworki technologiczne, były tam gwoęšłdzie po których naprowadza sie płyty przy klejeniu.

Lakier i wybarwienie jest od Old Wood https://www.oldwood1700.com/en/ . Skrzypce są posmarowany ich chemicznym podbarwiaczem i jeszcze jednym jak by tłustym on miał juz kolor, ale nie plamił. Lakier jest olejny, trzeba było suszyę w lampach.

Decha pod skrzypcami to żałobnica, na poczętku tematu komuł sie podobała. To ta sama decha na której był przykręcony łlimak. Z jednej strony jest płaska z drugiej jest wydłubany kształt sklepienie, żeby skrzypce sie nei bujały. Do tego przykręciłem płytę w kształcie skrzypiec żeby płyta przy rzeęšłbieniu nie uciekła.

Biały klej używałem do żeberek i klocków. Inne rzeczy muszę byę klejone kostnym. Klej rozpuszczamy na maszynce w starym metalowym kubku zalanym wodę do którego jest włożony ceramiczny kubek z urwanym uchem i w nim jest dopiero klej. Chyba nie kupił bym specjalnego garnka do kleju. Szkoda kasy na bajery, lepiej kupię niepotrzebne dłuto niż taki prodiż.

darek możesz pytaę
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:20 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
michqq

Paramonov pisze: Lakier i wybarwienie jest od Old Wood https://www.oldwood1700.com/en/ . Skrzypce są posmarowany ich chemicznym podbarwiaczem i jeszcze jednym jak by tłustym on miał juz kolor, ale nie plamił. Lakier jest olejny, trzeba było suszyę w lampach.
O, maję też werniks z bursztynu na oleju:
https://www.oldwood1700.com/en/product/ ... r-varnish/
https://www.oldwood1700.com/wp-content/ ... es-ENG.pdf

Dla takiego jak ja to byleco przy skrzypcach jest Skomplikowanym Zadaniem - a u Ciebie to ciach ciach - na jednym zdjęciu komora kołkowa nieprzewiercona a na następnym szast prast z niczego pojawiaję sie kołki i prożek - i już są.
Tak na prawdę od jednego do drugiego jest sporo pracy.

Widaę że na czas lakierowania zdjęłeł prożek dolny - to miejsce jak rozumiem było zabezpieczone jakęł tałmę papierowę. Prożek dolny widaę teraz wyraęšłniej, zrobiłeł go jaktosięnazywa, taki bardziej jednospadowy

Swoję drogę nawet nie wiedziałem że jest takie zróżnicowanie w prożkach dolnych skrzypiec, a o:
siodelkoduze.jpg
siodelkoduze.jpg (8.17 KiB) Przejrzano 13062 razy
siodelkomale.jpg

Dalej:

Czy wnętrze komory kołkowej czymł podbarwiałeł?
Na zdjęciach z lakierowania jest tam cały czas surowe drewno, a na ostatnim robi się przyciemnione (chyba że to tak światło pada)

Jedni zostawiaję niepodmalowane drewno, inni podbarwiaję bejcę, a internet podaje że niektórzy stosuję też farbki olejne, takie jak malarze do obrazów.
Podobnie z krawędziami efów.
michqq

Paramonov pisze: Równołę, gładkołę sklepieł widaę najlepiej w cieniu. Tak jak po gipsowaniu łciany przytyka sie zapalonę żarówkę żeby zboczyę górki i dołki. Tak samo tutaj widaę. Wyłęczam światło i na drugim kołcu stołu przysuwam lampkę do blatu daje to ostry kont łwiatła. Każda nie równołę daje cieł i cyklinę to można zjechaę.
A propos przykładania żarówki do łciany i potem przykładania żarówki do blatu "przez analogię" żeby pooględac wypukłołę płyt...

Internet donosi że kolejne budowlane ęšłródło swiatła, także używane na łcianach, niekiedy znajduje zastosowanie u lutników.

Niektórzy lutnicy kradnę budowlałcom laserowa poziomicę, generujęcę "kreskę" łwiatła do rzutowania na łcianę:

Obrazek

Kto wie, może to ma sens...
Awatar użytkownika
Paramonov

Na skrzypcach są położone oba podkłady bursztynowy i mineralny czyli pewnie krzemionka, pył wulkaniczny.

Korytko i efy są pomalowane bręzowym akrylem dla malarzy.

Rzeczywiłcie taki laser spełnił by zadanie, ale pokazuje tylko w jednym wymiarze a cieł jest dwu wymiarowy.

To już wszystkie zdjęcia. Mam jeszcze gifa są w tym linku też te same zdjęcia ale ęšłle wrzucone trzeba je oględaę klikajęc do tyłu.
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... Q1SHh1UGhR

Ciesze się że sie podobało.
Awatar użytkownika
Paramonov

Tematu nie zamykam, ale nie mam co wrzucaę.
Jak ja robiłem pierwsze szyjki to robiłem naraz serie 9 sztuk. Takie zadanie dostałem. Najpierw dokładne wycięcie i korytko we wszystkich potem zwoje w każdym po kolei. Nie było łatwo a przecież rzeęšłbiłem w drewnie już w szkole . Dokładnołę wyrysowania jest ważna i trzymanie sie wymiarów w niektórych miejscach. Może załóż temat ze swoim łlimakiem. Zrobi sie z tego instruktaż jak zaczęę. Mam też taki klocek z falę na wydanie do treningu. Nie nadaje sie do skrzypiec bo ma raka i jest strasznie ciężki. Wsadzę go do paczki twojego kumpla może sie przyda. W sumie jak tez chcesz robię łlimaka albo nawet skrzypce to może powinniłcie sie zrzucię na narzędzia.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:23 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Paramonov

Tak, można wiercię w poczętkowej fazie, po narysowaniu wiertarkę stołowa. Powinno byę równo ewentualnie trochę gniazdo przesunę sie samym rozwiertakiem przy pasowaniu kołków. My tak nie robimy bo kilka razy wyszło ęšłle. Trzeba było zakołkowaę i wiercię jeszcze raz. Kołkowanie w nowych skrzypcach, masakra. Dlatego na skołczonych, białych skrzypcach nawiercamy gniazda. Sposób na wytrasowanie, nanosi sie punkty w których maja byę otwory wbija sie w nie z obu stron dwie dłuższe plastikowe pineski. Następnie obraca sie patrzęc czy są w osi obie wbite, ewentualnie korekta zaznaczenie ołówkiem i następna para wyżej. Wiercenie z ręki póęšłniej rozwiertak.
Polecam wiercię na poczętku 4 - 4,5mm wiertłem.
Załączniki
P1020 960 (73).JPG
Awatar użytkownika
Paramonov

Pierwszy otwór 20mm od podstrunnicy.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Abył nie czuł się osamotniony muszę poinformowaę, że cała nasza społecznołę nad tym ubolewa.Tzn nad wszystkimi nienowymi zdjęciami pstrykanymi z zapałem, które jakił "Cyfrokrad" na całym forum zablokował zablokował, ja mam nawet teorie spiskowe, że to jeden z moich dawnych Landlordów z Yrlandii który do pralki pewnej nocy zamontował automat na monety :-/ tak czy inaczej pewnie ktoł przekonujęcy będzie musiał zadzwonię po "DoctorWho" który nie takie problemy rozwięzał?
Dobrze chociaż że są opisy w czytelnym alfabecie bo gdyby to była cyrylica lub hindu lub pendżabski to byłoby gorzej.
Swoję drogę dziwne że np łwięte obrazki michqq nie zniknęły?
Proponuję od tej pory sążniłcie opisywaę co widaę na zdjęciu.
Pozdrawiam Andrzej
michqq

Waldzither9 pisze: Swoję drogę dziwne że np łwięte obrazki michqq nie zniknęły?
To nie był upload, tylko wklejony link do zewnętrznej lokalizacji, najwyraęšłniej taka jest przyczyna.
Poznikały "uploady" do bazy danych zdjęę, zwięzanej z Forum.
Niepoznikały zał te zdjęcia które są wklejkę materiałów z lokalizacji zewnętrznych.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Dzięki za szybkiego "responsa". A ja się głowiłem jak to uczyniłeł i dlaczego ja tak nie zrobiłem. Teraz wiem jak, ale i tak w przypadku zdjęę własnych to nie jest pomocę, bo trzeba by je gDzieł w chmurę machnęę, a wtedy też nie wiadomo gdzie i na jak długo są "bo taki mamy klimat".Kiedyś miałem dłuugi katalog linków w góglach do interesujęcych mnie ęšłródeł, wierzyłem że do swojej łmierci będę miał do nich dostęp, no ale jacył liderzy na górze mieli focha i wszystko się pozmieniało, gógle i ich polityka też, a po linkach nawet kartka papieru nie została tylko poczucie fatamorgany i napis na wyłwietlaczu błęd 404...
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Paramonov

Wrzucam jeszcze raz. Tylko czy to coś da?
Wrzucam link do fot ale są czasem nie po kolei i od tyłu.

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... Q1SHh1UGhR
ODPOWIEDZ