Zbyt zeszlifowane drewno?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Ravn

Zbyt zeszlifowane drewno?

Nieprzeczytany post autor: Ravn »

Witam, mam nadzieję, że w dobrym dziale to napisałem :-D
Szlifowałem ostatnio gitę z korpusem lipowym i stała się rzecz niezbyt ciekawa, a mianowicie to:
DSC03087.JPG
Pytanie do was jest takie czy mogę jakoł owy defekt ,,naprawię" czy pozostaje mi jedynie modlię się o przebaczenie?
Pozdrawiam
poco
Moderator

Re: Zbyt zeszlifowane drewno?

Nieprzeczytany post autor: poco »

"To", to jest zbyt mało, aby dokonaę sensownej oceny.
Opisz bliżej, pokaż całołę, aby można było umiejscowię problem, itd.
Wykonałeł operację szlifowania drewna korpusu gitary. Co chciałeł osięgnęę w tym działaniu, dlaczego szlifowanie, jakim papierem,... Pytał więcej się nasuwa, niż zapodałeł.
Gdybył poczytał forum, to znalazł był odpowiedęšł/-i zwięzanę/-e ze swoim działaniem.
Pokaż problem szerzej, a wyjłcie się zawsze znajdzie, bo nie Tobie pierwszemu coś nie tak poszło.
Pamiętaj zawsze o tym, żeby zawsze zaczęę używaę narzędzi o najmniej destrukcyjnym działaniu i takim ich doborze, żeby potem nie było problemów, a przeciwnie, zawsze dało się wrócię do poczętku.
Tutaj połpiech nigdy nie jest wskazany. Wszak to nie łapanie pcheł! ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ravn

DSC03121.JPG
DSC03122.JPG
Przepraszam, że tak póęšłno, ale nie miałem kiedy napisaę.
Tutaj wstawiam jeszcze jedno i całołę. Chodziło mi po prostu o starcie czarnego lakieru do gołej deski, z poczętku łcierałem to ręcznie papierem grubołci 180, ale pomyłlałem, że przerzucę się na szlifierkę oscylacyjnę. Całołę nie wyszła ęšłle, ale w tych miejscach zbyt mocno docisnęłem i tak oto skopałem. Zaczynałem od 180 i przeszedłem na papier grubołci 240.
Miejsca te różnię się nie tylko lekko innę barwę ale i nie są tak gładkie jak reszta korpusu.
Niestety nie mogłem znaleźć nic na ten temat, dlatego pytam :/
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jakie wykończenie planujesz? Jeżeli kryjęce to w ogóle nie ma sprawy. Zaszpachluj i tyle. Jeżeli transparent - możesz nakleię fornir na korpus. Wszelkie próby naprawy tego poprzez wstawki będę widoczne mniej lub bardziej, a może prawie wcale. To czy mniej czy bardziej zależy od umiejętnołci Twoich lub osoby, której to zlecisz.

T.
Awatar użytkownika
Paramonov

Nieprzeczytany post autor: Paramonov »

Witam Chyba tam jest okleina. Przeszlifowałeł okleinę? Wydaje mi sie że przeszlifował ję producent więc nie mogła iłę pod bezbarwny lakier dlatego polakierowali na czarno. Ty drugi raz to przeszlifowałeł mocniej. Teraz ja bym nie robił żadnych wstawek. Tylko na ta szlifierkę papier 60 zedrzeę do drewna i nowa oleina. Z resztę taj jest mało fajna. Na pewno w Poznaniu są zakłady okleinujęce. Złożę formatkę z jakiegoł fikułnego orzecha i do prasy. Albo samemu oklinowaę
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=17&t=1652
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Nie wydaje mi się, że tam jest okleina. Na pierwszym zdjęciu widaę kontynuację rysunku drewna na przeszlifowanym kawałku. Ciężko stwierdzię coś z całę pewnołcię tak ze zdjęcia, ale ja obstawiam zeszlifowanie wypełniacza porów.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ewentualnie te jasne plamy to dopiero drewno. Ciemniejszy jeszcze lakier
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
I to jest właśnie problem.
Albo do gołego drewna - albo zmatowię ( ale już za póęšłno ).
I raczej nie bejcuj - wylezę okropne plamy.
Jak Kol. napisał - jak ma byę kryte to sprawy nie ma - z transparentem jest.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Ravn

Wielkie dzięki za wszelkę pomoc, zeszlifuję całołę tak jak te miejsca i zobaczę jak to wyględa. Najwyżej się zakryje i tyle.
Pozdrawiam
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wyględa to na lipę będęšłtopolę. Jełli to takie drewno to będzie piło bardzo dużo podkładu
ODPOWIEDZ