Barwnik do cyjanoakrylu

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

mroku
Kontakt:

Barwnik do cyjanoakrylu

Nieprzeczytany post autor: mroku »

Witam. Widziałem nieraz lutników wypełniajęcych małe ubytki lakieru rzadkim klejem cyjanoakrylowym nierzadko wczełniej go zabarwiajęc na np. czarny kolor.

Ktoł może wie jakiego rodzaju barnik nadaje się do tego?

Dodam ciekawostkę, że łwietnie nadaje sie do tego klej do przyklejania tipsów... Jest bardzo rzadki i można nałożyę ciełkę warstwę pędzelkiem -polecam.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wypełnianie ubytków przy markerach robi się np mieszajęc klej z pyłem drzewnym ze szlifowanej podstrunnicy.
Co do barwienia samego cyjanoakrylu to pojęcia nie mam jak to zrobię. Natomiast lakiery też barwi się pigmentami.
Pozdrawiam
mroku
Kontakt:

Wiem, że jest też lakier cyjanoakrylowy, więc barwnik musi byę. Nie chodzi mi o wypełnianie ubytków drewna tylko małych odpsyków lakieru.

To taka alternatywa dla szelaku w sztabkach (i mysle, ze prostsza w aplikacji)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Lakier cyjanoakrylowy??
Pierwsze słyszę, masz jakieł linki??
Bardzo ciekawy temat
Pozdrawiam
mroku
Kontakt:

Nie wiem czy nie namieszałem. Pamiętam jak mojemu koledze Piotr Witwicki lakierował podstrunnicę we fretlessie lakierem cyjanoakrylowym - mozliwe cos poprzestawialem?

W każdym razie na filmach stewmaca itp. widzialem jak barwię superglue i wypełniaję ubytki w lakierze.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Może lakier akrylowy po prostu? Sę stosowane min. na podłogach, nawet na karoseriach.
Zapytałem google, ale znalazłem tylko kleje, zmywacze do CA i lakier podkładowy do klejów CA, stosowany na silikonach itp.
mroku
Kontakt:

Też właśnie szukałem nic nie było. Akryl to nie był na pewno. mniejsza z tym, nie o to tu chodzi.

Przepraszam jełli wprowadziłem w błęd.
Awatar użytkownika
James_Bond

Nieprzeczytany post autor: James_Bond »

Klej cyjanoakrylowy mieszałem błyskawicznie z tuszem do drukarki (dziura: do niej kropelka tuszu, kropelka kleju i kropelka tuszu- zasychało w 4 sekundy) i tym wypełniałem ubytki, po polerce wyględało to nieęšłle, ale dotęd wydawało mi się to "dziadowskim" rozwięzaniem, a tu widzę, że nie tylko ja próbowałem tego ; )
mroku
Kontakt:

Czamu dziadowskim?

Ja tak wypełniałem pare brzydszych odprysków:

Obrazek

Obrazek

Wyepłniłem plastikowymi opiłkami i łrednio/rzadkim CA
Obrazek

Zeskrobałem "nadmiar"

Obrazek

Po szlifowaniu
Obrazek
I wypolerowane
Obrazek
Awatar użytkownika
James_Bond

Polerowałeł to potem, jakkolwiek poprawiałeł, czy po prostu zaschło sobie i stało się gładkie?
Swoję drogę fajne cacko miałeł do naprawy na warsztacie ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rickenbacker sądzęc po trójkętach. ;-) Metoda na wypełnienie niezła, pozostaje tylko pytanie , jak długo to wytrzyma. To jest jednak plomba i jak każda będzie miała tendencję do "emigrowania" jako ciało obce. Poza tym nie jest wiadomo, czy CA ma włałciwołci adhezyjne w stosunku do tego elementu tworzywowego. Może byę tak, że będzie się trzymaę tylko drewna, a tworzywo po pewnym czasie się oddzieli. Dlatego należy to przewidzieę.
Jednym ze sposobów "zablokowania" takiej wklejki jest wykonanie gniazda, w którym łciany boczne będę podcięte w kształt "jaskółczego ogona".
Mamy do czynienia z dwoma diametralnie rożnymi materiałami, czyli drewno i tworzywo lub macica perłowa lub abalon ; do tego czystołę powierzchni styku itd. Zatem ważne jest aby przewidzieę wszystkie te czynniki, co potem przełoży się na trwałołę.
Podziel się swoimi spostrzeżeniami po pewnym czasie użytkowania.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
mroku
Kontakt:

Patent sprawdzony przez wielu amerykałskich lutników, sam tego nie wymyłiłem.

Marker to zwykły plastik a nie prawdziwa perła.

Jak zaschło to było skrobanko, szlifowanie i polerowanie.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ok. :-D Jeszcze dla pełnej jasnołci - jaki rodzaj tego lepiszcza CA. Chodzi o powtarzalnołę sprawdzonego rozwięzania, bo CA jest kilka rodzajów. Może włród tych będzie o podobnych włałciwołciach.
http://glass-service.pl/i/oferta/k_cyjanoakrylowe.pdf
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
mroku
Kontakt:

Najlepiej daę mu wyschnęę - rzadkie kleje CA schnę szybciej. Po uzyciu aktywatora, klei zrobi się biały i "wyrołnie" biała gruda do okoła - robimy sobie niepotrzebnie więcej roboty.

Ja mam rózne kleje CA (te gęstsze łwietnie nadaję sie do wypełniania ubytków w użyciu z aktywatorem jełli wiemy, że będziemy dużo szlifowaę).

Ale zdradze wam sekret, że do takich kosmetycznych zabiegów najlepszy jest klej do klejenia tipsów - jest jeszcze bardziej rzadki niż "super rzadki klej" CA i do tego jest w zestawie z pędzielkiem, którym można precyzyjnie naniełę klej na porzędane miejsce.
Długo szukałem w Polsce jakieł taniego CA z pipetę albo pędzelkiem, aż znalazłem, że kleje do tipsów to zwykłe rzadkie CA:)
Awatar użytkownika
James_Bond

poco pisze:Rickenbacker sądzęc po trójkętach. ;-)
Rickenbacker sądzęc też po...maskowniczce z napisem Rickenbacker na piętej fotce :D Zawsze mi się podobały te basy.
A jełli chodzi o rzadkie cyjanoakryle, to takie są właśnie najtałsze podróbki w stylu "Master glue".
ODPOWIEDZ