Prowadnik do frezowania bindingu
Moderator: poco
Prowadnik do frezowania bindingu
Wstawiam parę zdjęę z budowy prostego pomocnika do frezowania bindingu. W tej wersji płaszczyznę referencyjnę jest bok gitary.
Pozdrawiam Janek
Re: Prowadnik do frezowania bindingu
Czemu służy to mimołrodowe osadzenie pierłcienia chyba z mahoniu wokoło wyjłcia freza-, bo nijak nie czaję. Chyba, że to zdjęcie przekłamuje.
Rozumiem, że tym narzędziem należy nauczyę się pracowaę i dlatego mam wętpliwołci co do stabilnołci prowadzenia na tym mahoniowym pierłcieniu. Jak dla mnie, to nie jest dobre rozwięzanie, gdyż nie stabilizuje w pionie, w płaszczyęšłnie równoległej do boku robi się rodzaj wahadła.
Wg mnie narzędzie, czyli ten jig z frezarkę musi byę zamocowany sztywno w pionie, czyli z wolnej ręki raczej nie popracuje- Pewnie kwestia wprawy to załatwi, ale i tak wymaga max uwagi. Stęd nie jest to dla każdego.
Pozdrawiam, Ryszard
Rozumiem, że tym narzędziem należy nauczyę się pracowaę i dlatego mam wętpliwołci co do stabilnołci prowadzenia na tym mahoniowym pierłcieniu. Jak dla mnie, to nie jest dobre rozwięzanie, gdyż nie stabilizuje w pionie, w płaszczyęšłnie równoległej do boku robi się rodzaj wahadła.
Wg mnie narzędzie, czyli ten jig z frezarkę musi byę zamocowany sztywno w pionie, czyli z wolnej ręki raczej nie popracuje- Pewnie kwestia wprawy to załatwi, ale i tak wymaga max uwagi. Stęd nie jest to dla każdego.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Pierłcieł jest po to by opierał się na fragmencie topu i przy zmiennych płaszczyznach w miarę ułredniony sposób przesuwał po nich. Masz rację że powstaje lekkie wahadło ale to wersja budżetowa, wersja kolumnowa to koszt ok 500zł a ta to 1,5-2h pracy na odpadach 
Pozdrawiam Janek
Ja to doskonale rozumiem i jeżeli jeszcze mógłbym zgłosię uwagę, to przypuszczam, że gdyby w miejscu tego pierłcienia była płaska wkładka, to by się łatwiej prowadziło po płycie - ograniczył by się efekt wahadła.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est