Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Moderator: poco
Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu mini piły stołowej Proxxon Fet (moc 200W)i przysposobienia jej do nacinania slotów pod progi. Widziałem do niej tarcze o grubołci 0,5mm, więc teoretyczne piwinno byę ok. Panowie, co o tym sądzicie? Nada się ten sprzęt do tego, czy nie bawię się w półłrodki i zainwestowaę w porzędnę piłę, która posłuży też do grubszych robót? Tyle, że do takich maszyn nie wiem jak sprawy wyględaję z tarczami o małym rzazie...
Może ktoł z Was ma takiego Proxxona i coś doradzi? Dziękuję.
Noszę się z zamiarem zakupu mini piły stołowej Proxxon Fet (moc 200W)i przysposobienia jej do nacinania slotów pod progi. Widziałem do niej tarcze o grubołci 0,5mm, więc teoretyczne piwinno byę ok. Panowie, co o tym sądzicie? Nada się ten sprzęt do tego, czy nie bawię się w półłrodki i zainwestowaę w porzędnę piłę, która posłuży też do grubszych robót? Tyle, że do takich maszyn nie wiem jak sprawy wyględaję z tarczami o małym rzazie...
Może ktoł z Was ma takiego Proxxona i coś doradzi? Dziękuję.
Re: Piła stołowa Proxcon FET do progowych slotów
Za niewielkę wartołę tej kwoty zrobisz własnę piłę. A co do brzeszczotów dedykowanych. Molu podrzuę linka bo ja gDzieł posiałem. Te do DeWalt-a.
Dzięki! Panowie jestełcie skarbnicę wiedzy, nawet takiej gdzie czego szukaę 
To proxxona raczej odpuszczę, natomiast skoro można zanabyę tarcze do większych maszyn, to zastanowię się nad czymł większym. Sam chyba nie będę skladał.

To proxxona raczej odpuszczę, natomiast skoro można zanabyę tarcze do większych maszyn, to zastanowię się nad czymł większym. Sam chyba nie będę skladał.
Dzielnicowy się znalazł
Ja se tnę paznokietki jak mnie najdzie ochota 
T.

T.
wiadomo, że droższe są lepsze, a tałsze są gorsze 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
To może ja z jeszcze jedynę wętpliwoscię: czy piły, które maję możliwołę cięcia pod kętem, nie maję tendencji do bicia na tarczy?
Szybka odpowiedęšł- nie.
Z reguły maję blokadę pozycji. A kęt zmienia cały układ z silnikiem, a nie tylko sam wałek z piłę.
Z reguły maję blokadę pozycji. A kęt zmienia cały układ z silnikiem, a nie tylko sam wałek z piłę.
Dzięki wielkie. W zasadzie już wszystko jasne. Zostało mi tylko jakęł maszynę wybraę.
Myłlałem o tym Festolu:
https://123dom.com.pl/pl/p/FESTOOL-PILA ... gI2yvD_BwE
Nie przepłacaę w takim razie? Daje radę ten Dewalt również przy nieco większych deskach niż podstrunnica?
https://123dom.com.pl/pl/p/FESTOOL-PILA ... gI2yvD_BwE
Nie przepłacaę w takim razie? Daje radę ten Dewalt również przy nieco większych deskach niż podstrunnica?
Noż kuęšłwa, ale dysputa się rozwinęła ! Zupełnie jak dywagacje o wyższołci łwięt. Pytanie było o piłę do slotów z zastosowaniem do zwykłych pilarek stołowych, a doszło do momentu, czy pilarka w ogóle służy do cięcia.
Każdę pilarkę można cięę każdy materiał. Podstawę jest umiejętne zastosowanie jej możliwołci technicznych, czyli np. moc silnika, obroty, piła o okrełlonej ilołci zębów, posuw stosowny do ciętego materiału, itd, itd. To jest elementarz narzędziowy!
Msawik.Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie slotów przy użyciu pilarki stołowej, nieodzownym będzie zakup dedykowanej piły o rzazie 0,5 - 0,6 mm. Ta piła ma specjalnę konstrukcję, gdzie częłę tnęca (kalibrujęca) jest ciełsza na niewielkiej wysokołci niż reszta brzeszczota.
Bicie, o którym piszesz może występię z bardzo wielu przyczyn, ale to temat rzeka i raczej przy zastosowaniu piły o rzazie 0,5 nie będzie stanowię problemu.
Ja bym na Twoim miejscu zdecydował się raczej na piłę ręcznę, stosownę prostę przyrznię i porzędne wzorniki. Chyba, że planujesz produkcję seryjnę.
O nacinaniu slotów znajdziesz też sporo na forum - o necie nie wspomnę.
Pozdrawiam, Ryszard
Każdę pilarkę można cięę każdy materiał. Podstawę jest umiejętne zastosowanie jej możliwołci technicznych, czyli np. moc silnika, obroty, piła o okrełlonej ilołci zębów, posuw stosowny do ciętego materiału, itd, itd. To jest elementarz narzędziowy!
Msawik.Jeżeli zdecydujesz się na nacinanie slotów przy użyciu pilarki stołowej, nieodzownym będzie zakup dedykowanej piły o rzazie 0,5 - 0,6 mm. Ta piła ma specjalnę konstrukcję, gdzie częłę tnęca (kalibrujęca) jest ciełsza na niewielkiej wysokołci niż reszta brzeszczota.
Bicie, o którym piszesz może występię z bardzo wielu przyczyn, ale to temat rzeka i raczej przy zastosowaniu piły o rzazie 0,5 nie będzie stanowię problemu.
Ja bym na Twoim miejscu zdecydował się raczej na piłę ręcznę, stosownę prostę przyrznię i porzędne wzorniki. Chyba, że planujesz produkcję seryjnę.
O nacinaniu slotów znajdziesz też sporo na forum - o necie nie wspomnę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja jestem za Ryłkiem.
Sama piła slotów nie natnie choęby i 6kzł kosztowała. Potrzebny jest przymiar/wzornik. A jełli chce się mieę uniwersalne narzędzie (do slotów) to potrzebne jest kilka przymiarów (wzorników). A jak już są przymiary to przy zastosowaniu odpowiedniego prowadzenia ręcznie natnie się równie szybko i dokładnie co wirujęcę tarczę.
Sama piła slotów nie natnie choęby i 6kzł kosztowała. Potrzebny jest przymiar/wzornik. A jełli chce się mieę uniwersalne narzędzie (do slotów) to potrzebne jest kilka przymiarów (wzorników). A jak już są przymiary to przy zastosowaniu odpowiedniego prowadzenia ręcznie natnie się równie szybko i dokładnie co wirujęcę tarczę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jak ktoł chce to sobie kupi, nic w tym złego nie widzę:)
Chodzi tylko o obiektywnę ocenę kwestii nacinania slotów.
Chodzi tylko o obiektywnę ocenę kwestii nacinania slotów.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Stalowe przymiary dla skal 25, 25,5 oraz 24,75" już dotarły (ostatecznie skorzystałem ze sklepu, który polecił kolega Molu). Piłę stołowę i tak muszę kupię, bo po prostu narazie nie mam, a to jedno z podstawowych narzędzi. A teraz jak już wiem, że kupię do niej tarczę np. 0,5mm to w zasadzie załatwię i sloty i inne cięcia. Nie chcę też kupowaę najtałszych rzeczy, bo już parę razy się na jakołci takich narzędzi sparzyłem. Zastanowię się tylko nad Dewaltem, ktory już niektórzy Panowie maję. Może wystarczy, a za różnicę ceny Festoola kupię jeszcze inne przyrzędy których mi brakuje. Panowie jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady, dzięki Wam wyleczyłem się z Proxxona, który chyba nie byłby najlepszym pomysłem.
To jeszcze zorientuj się w temacie szerokołci slotów w zależnołci od drewna, w którym nacinasz. I sprawdęšłjakie są trzpienie w progach, które masz zamiar używaę. Bo może się okazaę, że te 0.5mm to ok, ale wszędzie.
T.
T.