Solera - forma + kopyto
Moderator: poco
- SebastianL
Re: Solera - forma + kopyto
Również lubię pracować z MDF i potwierdzam że dobrze się struga. I mnie to zaskoczyło. Również przewierty nie sprawiają problemów. Wiertło po przejściu na wylot nie niszczy płyty nie zabezpieczonej podkładką (W 90 procent przypadków, ale i tak jest o niebo lepiej niż w przypadku przewiercaniu sklejki).
Forma na solerze będzie pozycjonowana kołkami drewnianymi a od spodu będzie przykręcana na śruby.
Pozdrawiam Janek
Wybrałem sposób na formę z wycięciem na gryf gdybym robił akustyka z hiszpańskim sposobem łączenia gryfu z pudłem. Będzie zamek mocowany na dwa połączenia na jaskółczy ogon.
- Załączniki
Pozdrawiam Janek
Dajesz czadu:) A mnie leń lutniczy złapał i nie mam ochoty nic robić:) Ale za to gram sobie więcej;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pamiętaj Piotrek, że dobry leń nie jest zły
Lenistwo wbrew pozorom jest bardzo ważne i musi też mieć miejsce zwłaszcza u pracusiów 
Ten model robię po długich przemyśleniach i ma być bardzo uniwersalny i multifunkcjonalny a jego obsługa ma być prosta.
Do solery jeszcze dorobię dwufunkcyjne dociski, mam już w głowie pomysł tylko muszę dokupić śruby, mufy dwugwintowe i znaleźć twardy kawałek drewna do pocięcia. To będzie solidny zestaw roboczy.

Ten model robię po długich przemyśleniach i ma być bardzo uniwersalny i multifunkcjonalny a jego obsługa ma być prosta.
Do solery jeszcze dorobię dwufunkcyjne dociski, mam już w głowie pomysł tylko muszę dokupić śruby, mufy dwugwintowe i znaleźć twardy kawałek drewna do pocięcia. To będzie solidny zestaw roboczy.
Pozdrawiam Janek
Znalazłem mufy dwugwintowe i zrobiłem otwory do łączenia formy z solerą. W formie osadziłem mufy z gwintem a w solerze będą otwory żeby móc skręcić śrubami te dwa elementy w całość. W zamku także zrobiłem otwory na śruby i dodałem kołki pozycjonujące.
Pozdrawiam Janek