Alternatywny gryf do defila
Moderator: poco
Alternatywny gryf do defila
Witam B|
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dwóch defili jazzów. Zamierzam je wyremontować, wraz ze zmianą gryfów. No ale właśnie, te gryfy to jednak dla mnie problem w tym momencie. Na tę chwilę nie posiadam odpowiednich narzędzi by się pobawić w wycinanie gryfów, a trochę mnie ciśnie żeby zacząć w nich grzebać, więc zacząłem się rozglądać za alternatywnym gryfem do jednego z tych defili (do drugiego zrobię już sam B| nie ma bata). Jak na razie rozważałem kupno używanego gryfu od Epiphone Special, albo jakiś niewykończony gryf od chińczyków z alliexpress. No i właśnie tu pojawia się moje pytanie, czy taki gryf od Epi/chibsona by pasował do tego defila? Na pewno byłby o wiele płycej osadzony, ale to w sumie lepiej. Na pewno menzura, ilość progów taka sama, ale czy powierzchnia gryfu stykająca się z korpusem starczy? Lutnik niestety odpada bo chyba za drogo mnie to by wyniosło :v Ma ktoś jakieś pomysły na alternatywny gryf do defila? Z góry dzieki za pomoc Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dwóch defili jazzów. Zamierzam je wyremontować, wraz ze zmianą gryfów. No ale właśnie, te gryfy to jednak dla mnie problem w tym momencie. Na tę chwilę nie posiadam odpowiednich narzędzi by się pobawić w wycinanie gryfów, a trochę mnie ciśnie żeby zacząć w nich grzebać, więc zacząłem się rozglądać za alternatywnym gryfem do jednego z tych defili (do drugiego zrobię już sam B| nie ma bata). Jak na razie rozważałem kupno używanego gryfu od Epiphone Special, albo jakiś niewykończony gryf od chińczyków z alliexpress. No i właśnie tu pojawia się moje pytanie, czy taki gryf od Epi/chibsona by pasował do tego defila? Na pewno byłby o wiele płycej osadzony, ale to w sumie lepiej. Na pewno menzura, ilość progów taka sama, ale czy powierzchnia gryfu stykająca się z korpusem starczy? Lutnik niestety odpada bo chyba za drogo mnie to by wyniosło :v Ma ktoś jakieś pomysły na alternatywny gryf do defila? Z góry dzieki za pomoc Pozdrawiam
Re: Alternatywny gryf do defila
Remontować to nie znaczy wymieniać.
Jak wymienisz gryf to w 50% będzie to już inna gitara.
A skoro u Ciebie remont polega na wymianie, to zamiast 50% normy, zrób 100% normy, czyli wymień gryf i korpus. To co pozostanie po tym remoncie nie potrzebnego, czyli dwa korpusy i dwa gryfy od jazzów, ja chętnie przygarnę.
Jak wymienisz gryf to w 50% będzie to już inna gitara.
A skoro u Ciebie remont polega na wymianie, to zamiast 50% normy, zrób 100% normy, czyli wymień gryf i korpus. To co pozostanie po tym remoncie nie potrzebnego, czyli dwa korpusy i dwa gryfy od jazzów, ja chętnie przygarnę.
Gryf w jednym z defili jest krzywy jak śmigło, sękaty i szczerze mówiąc do niczego sie nie nadaje, więc szukam czegoś zamiennego (W drugim pewnie będę zmieniać tylko podstrunnicę+ wmontuje pręt, bo gryf jest w miarę prosty i bez żadnych zniekształceń). Gdyby gryfy, a szczególnie ten jeden, były w dobrym stanie, to nie zastanawiałbym się ani chwili nad ich wymianą :v
Gryfy Epi/Gibson nie będą pasować, bo mają o 0,35 cala dłuższą menzurę niż Defile (24,75 a 24,4 cala) . Na siodełkach nie skompensujesz bo to prawie centymetr. Szkoda kombinacji - naprawiać gryfy albo robić nowe.
Edit: 24,4 cala mają Defile Jazz. W pozostałych wypadkach jest głównie 25,6 cala. Może upolujesz na alledrogo?
Edit: 24,4 cala mają Defile Jazz. W pozostałych wypadkach jest głównie 25,6 cala. Może upolujesz na alledrogo?
Przecież one (defile) miały mostki dociskane strunami więc można je przesuwać aby menzurę ustawić. Na siodełku nie ma potrzeby nic kompensować, chyba że nie zrozumiałem czegoś.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zrozumiałeś. Przesunięcie mostka w tym wypadku może szkodzić tylko optycznie, bo pod płytą są belki klejone wzdłużnie. Inaczej maiała by się sprawą z belkowaniem krzyżowym.
P
P
Racja, mój błąd, nie pomyślałem zanim napisałem. Może dlatego, że nie widzi mi się coś frankenstein z Defila Tak czy inaczej gdzieś tam na allegro widziałem że wisi gryf z Defila Carioca. Podejdzie koledze?