Co się dzieje w waszej kastom-szopie
Moderator: poco
Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie
Albo Zircote zamiast Cocobolo. Toż to prfi level Piniu ma talent - super robota.
Pozdrawiam Janek
Ziricote byłoby ładne, ale nie miałem tyle
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
- SebastianL
Od jakiegoś czasu nie udzielałem się na forum. Podobna sytuacja działa się z budowanymi instrumentami. Dużo jeździłem po kraju, ale od 8 sierpnia planuję wylądować w domu i wziąć się w końcu do roboty.
Jestem teraz przez chwilę w domu, więc jutro spróbuję zaprezentować fotografie stanu bieżącego. Od drugiej połowy sierpnia nie będzie obijania się
W lipcu woziłem dom na kole i zabrakło mi miejsca na dłuta, stąd zastój w pracy Fotografie poniżej.
Jestem teraz przez chwilę w domu, więc jutro spróbuję zaprezentować fotografie stanu bieżącego. Od drugiej połowy sierpnia nie będzie obijania się
W lipcu woziłem dom na kole i zabrakło mi miejsca na dłuta, stąd zastój w pracy Fotografie poniżej.
Sebastian cieszymy się, że w końcu wracasz - może zrobisz w stosownym dziale jakąś relację z wypadu rowerowego? Mam nadzieję, że nie wyciąłeś tego Dębu na gitarę?
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
W sumie, jak wywołam zdjęcia, to będę mógł pomyśleć o napisaniu relacji.
Dąb nazywa się Świętopełk i jest najstarszym znanym drzewem na Pomorzu. W ogóle jest jednym z dziesięciu najstarszych drzew w Polsce, posadzony w XIV wieku. Bardzo duże wrażenie estetyczne zrobił na mnie las w którym rośnie.
Dąb dalej rośnie, nie zrobię z niego gitary
Więcej poczytać można na przykład tutaj
https://tinyurl.com/98pfu52s
Dąb nazywa się Świętopełk i jest najstarszym znanym drzewem na Pomorzu. W ogóle jest jednym z dziesięciu najstarszych drzew w Polsce, posadzony w XIV wieku. Bardzo duże wrażenie estetyczne zrobił na mnie las w którym rośnie.
Dąb dalej rośnie, nie zrobię z niego gitary
Więcej poczytać można na przykład tutaj
https://tinyurl.com/98pfu52s
- Waldzither9
Kiedyś po ścięciu ktoś policzy słoje i to zweryfikuje, bo często nie są szacunki precyzyjne. Czy to polskie drzewo zależy od lokalizacji Pomorze w dużej części do czasów Bogusława XIV było Słowiańskie, ale nie polskie. A tu jakieś mapki orientacyjne, aczkolwiek z XIV wieku nie mam.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... n_1794.jpg
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Achter-Pommeren.png
Aż chciałoby się tam konno pocwałować byle nie pod gałęziami.
Ciekawe są historie związane z lasem drzewami i drewnem oraz zwierzyną łowną, taki cis służył do wyrabiania łuków i był pod ochroną, za której złamanie były srogie kary, za ścinanie dębów których owoce były pokarmem dzików również, dopiero wprowadzenie muszkietów zmieniło sytuację cisów, a z dębami nie pamiętam...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... n_1794.jpg
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Achter-Pommeren.png
Aż chciałoby się tam konno pocwałować byle nie pod gałęziami.
Ciekawe są historie związane z lasem drzewami i drewnem oraz zwierzyną łowną, taki cis służył do wyrabiania łuków i był pod ochroną, za której złamanie były srogie kary, za ścinanie dębów których owoce były pokarmem dzików również, dopiero wprowadzenie muszkietów zmieniło sytuację cisów, a z dębami nie pamiętam...
Pozdrawiam Andrzej
- SebastianL
Co do wieku drzewa, to w podanym przeze mnie linku wspomniane jest o źródłach pisanych wspominających o jego posadzeniu, stąd mniej więcej wiadomo ile ma lat. A czy drzewo jest polskie, czy jakieś inne, to chyba nie ma większego znaczenia. Przyroda nie rozróżnia narodowości. Zresztą, w czasach feudalnych nie istniały państwa narodowe jakie znamy dziś i nie należy oceniać dawnych dziejów przez pryzmat świata współczesnego, jaki znamy.
Co do jazdy konnej, to technicznie jest możliwa, ale gałęzie niestety będą
Co do jazdy konnej, to technicznie jest możliwa, ale gałęzie niestety będą
- Waldzither9
Dobrze wygląda, mam nadzieję że to akustyk
No akustyk, na klasyka za duża i za ciężkie belkowanie. Model OM Somogyi
Pozdrawiam Janek
Super, trzymam kciuki i podejrzewam że szybko znajdzie klienta
- SebastianL
Miałem trochę świerkowych desek, które ze względu na luźne usłojenie przeznaczyłem na wykonanie z nich ząbków służących do łączenia płyty wierzchniej z bokami. Na zdjęciach jasne, to mojej produkcji. Ciemne z kolei są kupne i wykonane są z cedrzyka. Na oko zapas ten starczy przynajmniej na pięć gitar.
Takie drobne usprawnienie. Na rozpórki założyłem gumowane końcówki. Czasem twarda rozpórka spadnie z beleczki i zostawia wgniecenie w miękkim drewnie, teraz miękkie osłonki będą chronić drewno i polepszać tarcie by rozpórka się nie ślizgała po drewnie. Musiałem owinąć jeszcze końcówki rozpórek gumowaną taśmą gdyż końcówki wchodziły zbyt luźno na rozpórki.
- Załączniki
-
- 90 tyczek do obrobienia z dwóch stron zajęło 3h. Taka zabawa z gumeczkami na końcach a ile czasu pożera. Na szczęście mam nadzieję, że mi na całe życie wystarczą te rozpórki. Mam jeszcze zamiar dokupić tyczki większej średnicy do dociskania najgrubszych belek w najgłębszym miejscu soczewki ale to będzie tylko kilkanaście sztuk.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Janie, uważaj z dociskaniem na siłę, za pomocą grubszych tyczek. Gdy w świerku lub cedrze zbyt mocno się dociska, to często powstają odciski belek na drugiej stronie. Nie wiem czy w twardym drewnie też tak się dzieje, ale uważałbym na to. Mocniej nie znaczy lepiej. Wystarczy odpowiednio.