Gitara Klasyczna
Moderator: Jan
Gitara Klasyczna
Witam,
budowa gitary klasycznej dobiegła końca, struny założone, instrument gra i pomijając kilka drobiazgów spełnił oczekiwania, przynajmniej kilku osób
Materiały i specyfikacja:
płyta rezonansowa - świerk europejski
rozeta - mozaika drewniana
tył i boki - klon
klin na plecach - palisander
gryf - mahoń
nakładka główki - palisander indyjski
mostek - palisander indyjski
siodełko i prożek - kość
podstrunnica palisander indyjski
progi 19 szt./2,3 mm/18%
menzura 650 mm
wykończenie - politura
klucze DJ
dla przypomnienia relacja z budowy: https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... 459#p32940
pozdrawiam,
Arek
budowa gitary klasycznej dobiegła końca, struny założone, instrument gra i pomijając kilka drobiazgów spełnił oczekiwania, przynajmniej kilku osób
Materiały i specyfikacja:
płyta rezonansowa - świerk europejski
rozeta - mozaika drewniana
tył i boki - klon
klin na plecach - palisander
gryf - mahoń
nakładka główki - palisander indyjski
mostek - palisander indyjski
siodełko i prożek - kość
podstrunnica palisander indyjski
progi 19 szt./2,3 mm/18%
menzura 650 mm
wykończenie - politura
klucze DJ
dla przypomnienia relacja z budowy: https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... 459#p32940
pozdrawiam,
Arek
Re: Gitara Klasyczna
Mistrzowska gitara koncertowa.
Bez dwóch zdań.
Dobór materiału, projekt, wykonanie, wykończenie, ustawienia i na koniec prezentacja - imponujące. Dla wielu (na pewno dla mnie) jest to niekwestionowana referencja w każdym aspekcie lutnictwa gitarowego. BRAWO Arku!
Bez dwóch zdań.
Dobór materiału, projekt, wykonanie, wykończenie, ustawienia i na koniec prezentacja - imponujące. Dla wielu (na pewno dla mnie) jest to niekwestionowana referencja w każdym aspekcie lutnictwa gitarowego. BRAWO Arku!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Jacek A. R.
Dwa dni temu - 8 września b.r. odwiedziłem Arka w Jego pracowni. Był tam obecny przyjaciel Arka - profesjonalny muzyk - gitarzysta. Najpierw Panowie pograli testowo na moich gitarach (Kenny Hill model Madrid z 2002 roku oraz Antonio Picado model 60 z 2015 roku) i te instrumenty się im podobały. Potem odbył się jeśli nie koncert to solidne granie na gitarze zbudowanej przez Arka. Ukazało ono wiele różnych aspektów tego instrumentu a wszyscy mamy świadomość iż z czasem ta gitara zmieni dźwięk - "otworzy się" - tym bardziej iż jej płyta główna wykonana jest ze świerku.
Dokonano nagrań testowych i Arek przysłał mi nagranie utworu Folies de Espagne z wariacjami Mauro Giulianiego. Może poprosimy Arka, aby zmieścił w tym wątku nagrania na tej właśnie gitarze dla pełniejszego zilustrowania fajnego rezultatu pracy naszego Przyjaciela ?
Arku, powtórnie gratuluję
Jacek A. R.
P.S. "Raport" z mej wizytu u Arka poszedł już do Hiszpanii i mam nadzieję na otrzymanie opisu wrażeń mego Przyjaciela - kompozytora, emerytowanego profesora gitary z Konserwatorium w Barcelonie, Maestro Eliseo Fresquet Serret.
Dokonano nagrań testowych i Arek przysłał mi nagranie utworu Folies de Espagne z wariacjami Mauro Giulianiego. Może poprosimy Arka, aby zmieścił w tym wątku nagrania na tej właśnie gitarze dla pełniejszego zilustrowania fajnego rezultatu pracy naszego Przyjaciela ?
Arku, powtórnie gratuluję
Jacek A. R.
P.S. "Raport" z mej wizytu u Arka poszedł już do Hiszpanii i mam nadzieję na otrzymanie opisu wrażeń mego Przyjaciela - kompozytora, emerytowanego profesora gitary z Konserwatorium w Barcelonie, Maestro Eliseo Fresquet Serret.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
No coment.
I własnie dla takich chwil warto uczestniczyć w forum.
Gratulacje.
Pozdrawiam, Ryszard
I własnie dla takich chwil warto uczestniczyć w forum.
Gratulacje.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- Jacek A. R.
- dokładnie tak, Ryszardzie; powiem więcej: w takiej właśnie atmosferze przyjaźni, zrozumienia i kultury winno przebiegać życie na każdym Forum.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Wszystkim bardzo dziękuję!
Nie będę ukrywam że to bardzo przyjemne zwieńczenie ponad rocznej pracy. Cieszę się że mogliście śledzić kolejne etapy powstawania "klasyka". Dziękuję za dopingowanie, maile, telefony a Tobie Jacku za merytoryczne wsparcie oraz odwiedziny i możliwość pogrania na Twoich "cedrach" ( Kenny Hill i Antonio Picado ). Jak już wrócę na ziemię i ogarnę sprawy zawodowe, to mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości przystąpię do budowy następnego klasyka
pozdrawiam,
Arek
Nie będę ukrywam że to bardzo przyjemne zwieńczenie ponad rocznej pracy. Cieszę się że mogliście śledzić kolejne etapy powstawania "klasyka". Dziękuję za dopingowanie, maile, telefony a Tobie Jacku za merytoryczne wsparcie oraz odwiedziny i możliwość pogrania na Twoich "cedrach" ( Kenny Hill i Antonio Picado ). Jak już wrócę na ziemię i ogarnę sprawy zawodowe, to mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości przystąpię do budowy następnego klasyka
pozdrawiam,
Arek
- Jacek A. R.
Dzięki, Arku, za miłe słowa. Niech mi będzie wolno powtórzyć, iż fajnym moim zdaniem zwieńczeniem Twej pracy nad tą gitarą, niejako uzupełnieniem tekstu i zdjęć było by zamieszczenie próbki dźwiękowej.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Miło jest popatrzeć na instrument z duchem (bo duszy nie posiada :P). Piękna jest
Witam.
Jak już Kol. napisali - warto być na
Forum - dla takich momentów.
Super- gratulacje.
Jeżeli tylko brzmienie jest takie jak wykończenie to tylko podziwiać.
Ale to Kol. słyszący " na żywo " mogą powiedzieć.
Jednak MP3 ( itp. ) to dość nikłe przybliżenie.
Pozdrawiam.
Jak już Kol. napisali - warto być na
Forum - dla takich momentów.
Super- gratulacje.
Jeżeli tylko brzmienie jest takie jak wykończenie to tylko podziwiać.
Ale to Kol. słyszący " na żywo " mogą powiedzieć.
Jednak MP3 ( itp. ) to dość nikłe przybliżenie.
Pozdrawiam.
pamiętaj o cyklinie !
Przepiękna!! Jak nigdy tak nie będę potrafić. Pozostaje podziwiać i wyć...