Looper własnej roboty / przełącznik pątli efektowych
Moderator: poco
Looper własnej roboty / przełęcznik pętli efektowych
Warsztat po przeprowadzce jeszcze nie w pełni gotowy do strugania, ale tak sobie od wakacji dłubałem po nocach 

Re: Looper własnej roboty / przełęcznik pętli efektowych
Czyli w sumie taki sterownik MIDI
Bo looper to mi sie kojarzy z nagrywaniem i zapętlaniem jakoł
. No to teraz jakił rack z szufladka na efekty a pod noga tylko looper i kaczka 
PS. Shopik Entertainment - dooobre

PS. Shopik Entertainment - dooobre

No tak. nazwa mało precyzyjna, ale ciężko inaczej to okrełlię - z anglikałskiego mówię właśnie looper, lub loop switch - przełęcznik pętli.
Niby to taki rzeczywiłcie sterownik midi, ale bez midi - działa z kostkami, które właśnie midi nie posiadaję. Można powiedzieę, że cały tor audio jest w pełni analogowy (tylko sterowanie realizowane jest cyfrowo).
Niby to taki rzeczywiłcie sterownik midi, ale bez midi - działa z kostkami, które właśnie midi nie posiadaję. Można powiedzieę, że cały tor audio jest w pełni analogowy (tylko sterowanie realizowane jest cyfrowo).
Czy dobrze rozpoznaję wkręty ze stożkowymi łbami? Czemu tak?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Bo to prototyp. Nie przemyłlałem w ogóle łęczenia obudowy ze spodem... Użyłem długich 7cm łrub... innych w castoramie nie było.
Gdybym użył grubszej blachy to możnaby gwintowaę i fajnie by było. A tu jest blacha 1mm (bo takę miałem). Wyględa to lipnie wiem. Ale to prototyp 

Nakrętki długie http://www.euro-met.com.pl/nakretki,770.html Z mosiędzu, stali możesz lutowaę do blachy stalowej cynę , lub użyj nitonakrętek. M3 i M4 długie możesz samemu wykonaę.
Wewnętrz obudowy przylutowany/zgrzany do łciany kętownik z nakrętkę/nitonakrętkę i łruba od spodu. Inna opcja, to przylutowanie łruby, a nakrętka od spodu.
Na górze czysto, łatwo i przyjemnie.
Pozdrawiam, Ryszard
Wewnętrz obudowy przylutowany/zgrzany do łciany kętownik z nakrętkę/nitonakrętkę i łruba od spodu. Inna opcja, to przylutowanie łruby, a nakrętka od spodu.
Na górze czysto, łatwo i przyjemnie.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
NITONAKRętKI! Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego - a takie rozwięzanie potrzebowałem. Ciekawe tylko, czy nie potrzeba jakił specjalnych narzędzi.
EDIT: Dobra znalazłem. Można i bez nitownicy
EDIT: Dobra znalazłem. Można i bez nitownicy

Montujesz w otworze przy użyciu łruby, podkładki (mniejsze tarcie) i nakrętki tak, aby częłę gwintowana była spęczana, czyli nakręcasz nakrętkę na łrubę zakładasz podkładkę i wkręcasz ten "zestaw" od strony kołnierza na pełnę długołę gwintu nitonakrętki.
Najdogodniejsze w użyciu są aluminiowe, bo nie wymagaję dużej siły przy montażu. Byle nie przedobrzyę, bo rozerwiesz!
Przytrzymujęc łeb łruby kluczem kręcisz nakrętkę i tym samym następuje spęczanie. Im lepiej spasowane są otwór-nitonakrętka, tym dokładniej wychodzi mocowanie. Potem łrubę wykręcisz i następny proszę!
Pozdrawiam, Ryszard
Najdogodniejsze w użyciu są aluminiowe, bo nie wymagaję dużej siły przy montażu. Byle nie przedobrzyę, bo rozerwiesz!

Przytrzymujęc łeb łruby kluczem kręcisz nakrętkę i tym samym następuje spęczanie. Im lepiej spasowane są otwór-nitonakrętka, tym dokładniej wychodzi mocowanie. Potem łrubę wykręcisz i następny proszę!

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Wiem, znalazłem 

- Waldzither9
Gdyby ktoł miał już looper, a nie wiedział jak go wykorzystaę podczas grania to taki malutki tutorial po angielsku
https://www.youtube.com/watch?v=Gd0NhglZWtw
a we "wszystko co chcecie/ do posłuchania " w linku opisanym jako pocztówka z Krakowa jest praktyczny przykład jak jeden muzyk z looperem "daje koncert" pod pomnikiem Adasia.
https://www.youtube.com/watch?v=Gd0NhglZWtw
a we "wszystko co chcecie/ do posłuchania " w linku opisanym jako pocztówka z Krakowa jest praktyczny przykład jak jeden muzyk z looperem "daje koncert" pod pomnikiem Adasia.
Pozdrawiam Andrzej