Róg i kość bizona amerykańskiego

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderatorzy: popik10, poco

michqq
Posty: 569
Rejestracja: 2017-04-04, 20:57

Róg i kość bizona amerykańskiego

Post autor: michqq » 2019-02-05, 02:28

Poszukiwaczom materiałów egzotycznych chciałem zwrocić uwagę,
Że w Polsce funkcjonuje coś takiego jak hodowla bizona amerykańskiego do celów rzeźnych.

Jedna jest w kraju, chyba jedna z dwu w Europie.
Mianowicie w miasteczku Kurozwęki w świętokrzyskiem, w oparciu o infrastrukturę dawnego PGRu zajmującego się końmi powstała także i ubocznie hodowla bizona amerykańskiego.
Nie są to żubry europejskie, dla jasności, są to bizony amerykańskie, sprowadzone do Polski w 2000cznym (poprzez Belgię) i chowane tu w warunkach swobodnego wybiegu.

Bizony są trzymane zarówno jako atrakcja (agro)turystyczna, pokazywane za pieniądze, jak też jako zwierzę rzeźne, ubijają je na mięso i na miejscu w budce można sobie kupić bizonburgera lub kotleta z bizona z surówką i frytkami (z mięsa mrożonego).
Stado jest utrzymywane na poziomie 80 sztuk - a cielaki rodzą się corocznie.

Pragnący pozyskać bizonią kość lub bizoni róg do celów lutniczych powinni podjechać lub pokorespondować na własną rękę, ja tam jedynie hmm... jadłem.

http://www.kurozweki.com/pl/atrakcje/safari-bizon

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... Bizony.JPG

https://roadtripbus.pl/kurozweki-kraina-bizonow/
Awatar użytkownika
Waldzither9
Posty: 408
Rejestracja: 2018-04-18, 23:05

Re: Róg i kość bizona amerykańskiego

Post autor: Waldzither9 » 2019-02-09, 06:45

Najlepsze kości są od sztuk starych, które miały długotrwały powolny przyrost kości, a w efekcie grube kości.
Najsmaczniejsze mięso jest od sztuk młodych, może kości nie będą już bardzo cienkie, ale nie będą grube, takie kości od smacznych sztuk to kiepski materiał na mostek.
Lepsze byłoby bydło trzymane dla celów mlecznych, po zakończeniu swojej kariery, np Bawół, z którego mleka wyrabia się mozzarellę, ale to we Włoszech.
Najlepsze są wysłużone stare krowy mleczne wypasane latami na słonecznych łąkach, jeśli chodzi o kości.
Jest też takie krówsko mięsne jak Longhorn, też trochę kości ma. ZOO to chyba poza zasięgiem.
michqq
Posty: 569
Rejestracja: 2017-04-04, 20:57

Re: Róg i kość bizona amerykańskiego

Post autor: michqq » 2019-02-09, 15:49

Waldzither9 pisze:
2019-02-09, 06:45
Najlepsze kości są od sztuk starych, które miały długotrwały powolny przyrost kości, a w efekcie grube kości.
Najsmaczniejsze mięso jest od sztuk młodych,
Myślę że i sztuki zarodowe, długo trzymane też w pewnym momencie się "wybrakowywuje" (to chyba oficjalny termin) i kości po nich przeciez zostają. Hasło "do celów lutniczych musi być dokładnie takie" często ludzi przekonuje - głównie z tego powodu że legenda Stradivariusa jest częścią wspołczesnego zasobu legend.

Kość bizona amerykańskiego nie jest popularnym materiałem lutniczym - ale moze komuś spasować jak ktoś chce zrobić coś ze stylu amerykańskiego, np banjo jakieś.
Skrzypce – przyrząd do łaskotania wnętrza ucha za pomocą tarcia końskiego ogona o wnętrzności barana.
ODPOWIEDZ