Właściwości siodełek
Moderator: poco
Właściwości siodełek
Otóż na rynku dostępne są różne siodełka - mosiężne, z tworzyw sztucznych, grafitowe... I teraz przychodzi moment wyboru... Jakie mają one właściwości, jaki jest ich wpływ na brzmienie gitary?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Siodełka mają duży wpływ na brzmienie gitary
plastikowe nie przenoszą zbyt dobrze drgań dlatego np. po wymianie siodełka i podstrunnika w git. akustycznej z plastiku na kościany znacznie poprawia się jej brzmienie . Mosiądz daje podobno jaśniejsze brzmienie bardziej dźwięczne co do grafitu to nie wiem.
plastikowe nie przenoszą zbyt dobrze drgań dlatego np. po wymianie siodełka i podstrunnika w git. akustycznej z plastiku na kościany znacznie poprawia się jej brzmienie . Mosiądz daje podobno jaśniejsze brzmienie bardziej dźwięczne co do grafitu to nie wiem.
Ostatnio zmieniony 2012-12-03, 08:59 przez VillBurn, łącznie zmieniany 1 raz.
+_+
zasada jest taka im twardszy materiał na siodełko i mostek tym dłuższy sustain. W jaguarze którego zrobił znajomy ma kościane (wołowe piszczele) siodełko i walce w moście do tego hikorowy gryf (drewno na siekiery które powinno tłumić drgania) i sustain jest mega długi w porównaniu do oryginalnego jaguara z lat 70/80 w oryginale (plastikowe siodełko i klonowy gryf) po chwili następuje nagły spadek intensywności sustainu a na hikorowym trwa i opada baaardzo długo liniowo a nie skokowo. Ergo im twardszy tym lepszy.
Z tym wykorzystaniem hikory na trzonki, to wiąże się sprawa głównie sprężystości i wytrzymałości materiału przy cienkim stylisku. Gruby , sztywny styl może spowodować uszkodzenia rąk -"pozrywać ręce".
Przykładem takiego trzonka jest trzonek młota kamieniarskiego do rozłupywaniu głazów. Realizuje się przez to zasadę, że kamień rozbijamy nie siłą mięśni, a energią obucha młota.
Taki elastyczny trzonek nie przenosi drgań , a likwiduje je właśnie tą sprężystością.
To tak na marginesie.
Co do hikory na gryf, to raczej jako wklejkę chyba? Jest to dosyć ciężkie drewno, ale wytrzymałe i sztywne jak pal Azji. Ciekawy eksperyment.
Pozdrawiam, Ryszard
Przykładem takiego trzonka jest trzonek młota kamieniarskiego do rozłupywaniu głazów. Realizuje się przez to zasadę, że kamień rozbijamy nie siłą mięśni, a energią obucha młota.
Taki elastyczny trzonek nie przenosi drgań , a likwiduje je właśnie tą sprężystością.
To tak na marginesie.
Co do hikory na gryf, to raczej jako wklejkę chyba? Jest to dosyć ciężkie drewno, ale wytrzymałe i sztywne jak pal Azji. Ciekawy eksperyment.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ja właśnie zamówiłem do basu siodełko z brązu na dzwony z regulowaną wysokością struny na śrubeczkach wkręcanych pod odpowiednim kątem produkcji ABM ale w sklepie się sypnęli i przysłali mi na 50mm zamiast na 45 i nawet gdybym zeszlifował końcówki to struny były by na krawędzi gryfu. Oryginalnie miałem w basie plastikowe stylizowane na grafitowe, generalnie po upuszczeniu na blat wydawało dzwięk jak twarda gumka do mazania, tymczasowo zamieniłem je na drewniane z bankiraja już jest znacznie lepiej, jak doślą właściwe z brązu to napiszę czy różnica jest aż tak duża. a gryfy znajomy robi z samej hikory, z trusem vintage też własnej roboty, podstrunnice z klonu, hikory, wenge, markery własnej roboty z kości siodełka z kości wózki w mostkach z kości że o deskach nie wspomnę a skwituje swoją pracę no wiesz ja się dopiero uczę... facet na co dzień z hikory robi pałeczki do perkusji wiec ma jej całą hale...
jakoś dzisiaj ciężko myślę, chodzi Ci o to z którego punktu mierzy się menzurę? czy z końca czy ze środka siodełka?SeBas pisze:Obrazek
Chciałem się dowidzieć o umieszczenie siodełka względem nacięcia z szablonu odległości progów - (czerwone kreski)?
Jeżeli tak to z końca, czyli nr #1
Edit: A dobra, jak masz z szablonu robione, to raczej opcja nr #1, chociaż kto tam wie jaki Ty masz szablon
Odległość od końca siodełka do pierwszego progu powinna być większa niż odległość pierwszego progu od drugiego. Zmierz sobie pomiędzy progami (1 i 2), a potem ustaw (na oko) siodełko jak na rys. 2 i sprawdź ile będzie wynosiła odległość końca siodełka od pierwszego progu. Jeżeli będzie mniejsza to znaczy, że opcja nr 1 bezsprzecznie
Edit2: Nie no, nikt takich głupich szablonów nie robi, po to masz tam wycięcie żeby wsadzić siodełko i koniec